Színes 2020. szeptember 11. 14:06 Forrás: zooszeged.hu

Már két hónaposak a Vadasparkban született krokodilfiókák

Bobó és Barbi igazi mintaszülők, már hosszú ideje, évről évre nevelik fel kicsinyeiket, a hüllőktől nem megszokott gondoskodással. Idén két tompaorrú krokodil fiókát fedezhetnek fel a Vadaspark éles szemű látogatói a medencéjükben, amelyek júliusban keltek ki a parton épített költődombban elhelyezett tojásokból. A kicsik szépen fejlődnek a szülők oltalmában, egyelőre még rovartáplálékon élve.

A krokodilfélék sok mindenben, mind anatómiájukat, mind ivadékgondozásukat tekintve sokban különböznek a többi hüllőtől. Bár még tojással szaporodnak, nem hagyják azokat magukra. A fészekrablóktól védik a tojásokat, a kikelésre kész fiókák kvartyogó hangjára felfigyelve segítenek a kelésben, majd akár 1-2 évig is védik az utódaikat. Sok kisebb-nagyobb ragadozó veszélyezteti az ekkor még védtelen kiskrokodilokat, így az őrzésre szükség is van. A Szegedi Vadasparkban nemcsak Barbi, az anya, hanem az apa, Bobó is szerepet vállal ebben, hevesen figyelmeztetve a gondozókat is, ha túl közel merészkednének az ifjakhoz.

Bár a tompaorrú krokodil a legkisebbek közé tartozik a családján belül, kifejezetten erőteljes testfelépítésű és fegyverzetű faj. Az emberre nem támad, félnivalója inkább neki van tőlünk, az orvvadászat nem kíméli ezt a kisméretű páncélost sem. Nem bőréért, hanem húsáért vadásszák elsősorban élőhelyén, Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben.

Fotók: Endrédi Lajos (Szegedi Vadaspark)

A felnőtt krokodilok halakkal és kisemlősökkel, a kicsik még rovarokkal, például sáskával táplálkoznak, amelyet a vízbe szórnak a gondozóik. Később térnek majd át az etetésük során a kisebb gerincesekre, ahogy méretük és étvágyuk ezt lehetővé teszi.

A tompaorrú krokodilokat a Vadaspark nemzetközi törzskönyvi program keretében tartja és szaporítja.

Kezdetben még kivették a tojásokat a szülők által az infralámpa alá épített költődombból, hogy inkubátorban keltessék ki őket, majd – a törzskönyvezető tanácsára, aki élőben nézte meg a tartóhelyüket – teljes mértékben a szülőkre bízták a feladatot. Többnyire 2-3 krokodilt nevelnek fel sikeresen, amelyek 1-2 év múlva más állatkertbe kerülnek. A mostani szaporulatra is jelentkezett már egy állatkert, így valószínűleg pár hónapon belül el fogják hagyni a szegedi otthonukat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark fióka tompaorrú krokodil