Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kormányinfó: nem lesz kötelező iskolabezárás; Gulyás: Soha ilyen szabad nem volt az Színművészeti, mint most
Túl a városon 2020. szeptember 11. 12:07

Kormányinfó: nem lesz kötelező iskolabezárás; Gulyás: Soha ilyen szabad nem volt az Színművészeti, mint most

Magasak a fertőzésszámok, viszont érdemben nem nőtt a halálozások száma, ami annak köszönhető, hogy most inkább a fiatalabb korosztály érintett a koronavírusban – hangzott el a csütörtöki kormányinfón.

Hirdetés

A vírus terjedési képessége csekélyebb, ezért is kevesebb a halott a rekordfertőzésszám mellett – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás perceket szentelt annak, hogy a magyar adatokat és a kormányt dicsérje, beleértve a sokak által vitatott lélegeztetőgép-vásárlást is.

A miniszter közölte, a júliusi munkanélküliség 4,7 százalékos, miközben az uniós átlag 7,2 százalék körüli. Magyarország a munkavállalók számát tekintve a lehető legkisebb veszteségekkel élte túl a válság eddigi szakaszát – tette hozzá.

Gulyás azt is bejelentette: összesen 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a járvány ellenni harcra, ebből 2207 milliárdot a gazdaságra költenek. Részletesebben:

  • 791 milliárd forintot költöttek védekezésre;
  • 409 milliárdot gazdaságpolitikai és szociális intézkedésekre;
  • 1798 milliárdot gazdaságélénkítésre;
  • 3000 milliárdot fizetési moratóriumra;
  • 2100 milliárd forintot tőke garancia- és hitelprogramra;
  • és 1500 milliárdot a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjára.

Ugyanakkor így is 6,1 százalékot csökkent a gazdaság az első 6 hónapban. A harmadik negyedév számait minősítve Gulyás annyit mondott, hogy vegyes képet mutatnak a részadatok.

Az éves GDP-visszaesésről azt mondta: a legtöbb elemző szerint 3 százaléknál nagyobb lesz a recesszió, de azt nem erősítette meg azt a feltételezést, hogy 5 százalék fölött alakul majd.

Kérdéseket is feltehettek a média képviselői, a Magyar Nemzet mindjárt a legfontosabbal kezdte: Soros Györggyel...

Volt kérdés az otthoni munkavégzésről is, erre Gulyás azt válaszolta, hogy minden cég el tudja dönteni, milyen formában szervezi a munkát. „A keretek adottak, voltak olyan cégek, amik meg tudták szervezni, és a tevékenységükből adódóan különösebb nehézséget nem jelentett. Egy gyárban pedig nyilvánvalóan ez a lehetőség nem áll fenn. Azt mi semmiképpen sem szeretnénk, és az ellenkezőjére biztatunk mindenkit, hogy leállítsa a termelést” – tette hozzá.

Gulyás az idősek védelmére hívta fel a figyelmet, az idősávról a nemzeti konzultáció értékelése után döntenek majd. A miniszter szavaiból arra lehet következtetni, hogy vélhetően nem vezetik be újra az idősávos vásárlást, hiszen az időseknek nem tetszett az intézkedés.

Arra is kitért, hogy ha a fiatalok nem tartják be az előírásoknak, akkor az ő megbetegedéseiket az idősek megbetegedése 4-5 héttel követi. „Ez viszont vezethet tragikus körülményekhez.”

A szórakozóhelyek bezárásának lehetősége fennáll, mint minden lehetséges intézkedés, de nem tervezik bevezetni.

A miniszter hangsúlyozta: „most annak az egyensúlyát kell megtalálni, hogy a magyar gazdaság ne álljon le, munkahelyek ne kerüljenek veszélybe, és az ország normálisan tudjon működni az iskoláktól a munkahelyekig”.

Gulyás szerint mivel Budapest „100 milliárd forinton ül”, nem földtől elrugaszkodott Láng Zsolt, a fővárosi közgyűlés fideszes frakcióvezetőjének ötlete, miszerint Budapest 50 milliárd forintot fordítson a járvány hatásainak mérséklésére. Az ATV riportere ugyanakkor felhívta Gulyás figyelmét, hogy Karácsony Gergely főpolgármester többször jelezte, nincs ennyi pénzük, mert az önkormányzatok megszorítását és a gazdasági visszaesést a főváros is megsínylette.

A hatósági áras koronavírus-tesztekről Gulyás azt mondta, 30 ezer forintnál biztos, hogy olcsóbbak lesznek a tesztek, az a cél, hogy ne legyen 3-4-5-szörös haszon rajta, mint most. Ez azt jelenti, hogy

30 ezer forint helyett akár 6-8 ezer forint lehet a hatósági áras koronavírusteszt, mert Gulyás azt mondta: a legalacsonyabb piaci árhoz kell szabni a hatósági árat.

Gulyás többször hangsúlyozta, a kormány csak hitelből tudja finanszírozni a gazdaságélénkítést, és kénytelen 70 százalék fölé növelni a hiányt.

Gondolkodnak azon, hogy országosan szigorítják a maszkviselés szabályait.

Arra a kérdésre, hogy tesztelik-e az UEFA Szuperkupa-döntőn részt vevő 500 mentőszolgálati dolgozót a meccs után, Gulyás annyit mondott, hogy ez a mentőszolgálat hatásköre.

Az ATV kérdezte a miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről is.

A miniszter hangsúlyozta: az egész felsőoktatási átalakítás lényege, hogy a kormány kivonul a felsőoktatásból.

Gulyás Gergely szerint az SZFE soha nem volt ilyen szabad, hiszen már nem a kormány felügyeli az intézményt, hanem egy alapítvány kuratóriuma. Azt is többször kiemelte: a jelenlegi tüntetéssel a színművészetisek tulajdonképp a kormány újbóli fennhatóságát követelik.

Az ATV riportere ugyanakkor felvetette, hogy a kuratórium élére mégiscsak a kormány nevezte ki Vidnyánszky Attilát, tehát nem előzte meg tárgyalás az egyetem vezetésével. A kuratórium utólag akar tárgyalni, amikor már mindent eldöntöttek.

Gulyás elmondta: egyelőre nem tervezik a Színművészeti összevonását más egyetemmel.

A HVG kérdésére válaszolva a miniszter azt mondta, az átalakítás kapcsán nem tapasztaltak komoly ellenérzéseket, csak a kuratórium elnökével van bajuk a Színművészetiseknek. „Ez egy személyi vita szerintem” – tette hozzá, majd azt mondta: meg kell adni nekik a lehetőséget legalább az első évben, hogy jól képesek felügyelni egy egyetemet.

A kijárási tilalomra vonatkozó kérdést a miniszter azzal válaszolta meg, hogy vírusügyben minden elképzelhető, de ilyen döntés még nincs. Az influenza elleni védőoltások nagyobb mennyiségű beszerzése folyamatban van.

Az is elképzelhető, ha előbb-utóbb visszaállítják az operatív törzs napi tájékoztatóit.

A magyarországi korrupcióról szóló OLAF-jelentésről azt mondta: a támogatások 3 százaléka problémás, dolgoznak, hogy javuljon ez a statisztika.

Gulyás közölte: az a rendőrség a bérvadászat nem minősül üzleti útnak.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az iskolákat azért is szeretnék nyitva tartani, mert tudják, a szülők többségének elfogyott a szabadsága erre az évre. A miniszter kijelentette: az érettségi vizsgákat ezután is lehet halasztani.

A miniszter egyelőre nem erősítette meg, hogy 2021-ben visszavezetik a hitelmoratóriumot.

A friss inflációs adat miatt a nyugdíjasok kompenzációra számíthatnak, a mai állás szerint ezt novemberben kifizethetik.

Gulyás Gergely szerint jó felvetés, hogy a tanárokat soronkívül, ingyen teszteljék, mert az esetükben a táppénz többe kerül, és az oktatásból is kiesnek, ha karanténba kell vonulniuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely Kormányinfó koronavírus Színház- és Filmművészeti Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés