Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 11. 12:04 Forrás: Portfolio

A diplomások közül a tanárok a legrosszabbul fizetettek

Magyarországon egy átlagos tanár iskolatípustól függően 30-40 százalékkal kevesebbet keres, mint egy átlagos diplomás, ezzel a legnagyobbak között van a szakadék nálunk – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most megjelent anyagából.

Hirdetés

A felmérést egyes részleteit a Portfolio ismertette. Ezek szerint

legjobban az óvodákban és bölcsődékben dolgozó diplomások fizetése van elmaradva, az ott dolgozók majdnem 40 százalékkal keresnek kevesebbet. Az általános iskolákban és a középiskolák alsó évfolyamain tanító tanárok sincsenek jobb helyzetben, az ő fizetésük 35 százalékkal marad el az átlagtól, a középiskolák felső évfolyamain oktató pedagógusok elmaradása pedig 30 százalékos.

Az OECD adatai szerint csak Csehországban és az USA-ban alacsonyabb a tanárok átlagbére a többi diplomáshoz képest.

Magyarországon nemcsak a többi diplomáshoz képest nagy a tanárok bérszakadéka, hanem a pedagógus szakmán belül is a legnagyobb a különbség. Máshol átlagosan 78-80 százalék a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb tanári bérek között, nálunk ez 148-165 százalék  

– teszi hozzá a Portfolio.

Ráadásul az OECD jelentése szerint sehol nem kell annyit dolgozni, mint nálunk, hogy valaki elérje a legmagasabb fizetési kategóriát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fizetés tanár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés