Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. szeptember 11. 11:39

A Valan forgatókönyve legalább felerészben Szegeden íródott

Az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmjének forgatókönyve legalább fele részben Szegeden íródott. A Valan című káprázatos mozi rendezője, Bagota Béla a még felújítás alatt álló Belváros Mozi előtt vallotta be szegedi születésű feleségének, hogy nagy álma: itt is vetítsék alkotását. Vetítették, és ott voltunk az azt követő közönségtalálkozón is.

Hirdetés

A thriller-filmek korát éljük, magam is nagy rajongója vagyok a skandináv krimiknek és a belőlük készült filmeknek. A bűn, a titok és az izgalom mind olyan hívószavak, amely megragadják a nézőket – ezekkel a gondolatokkal indította Valan – Az angyalok völgye című filmet követően a közönségtalálkozót Bagota Béla rendező, aki Kántor László producerrel együtt mesélt a film elkészítésének történetéről.

Eredetileg magyarországi helyszínre készült a film forgatókönyve, de a rendezőt Kántor László győzte meg, hogy Erdélybe kell vinni a forgatást, és a történetet ennek megfelelően igazítani kell az új helyszínhez. Ezt több minden is indokolta. Igazi, lerobbant bányavárosra volt szükség a forgatáshoz, és ilyen idehaza nincs. Legalábbis abban a lepukkantságban, amilyenben Romániában.

E mellett fontos volt, hogy tél és a nagy hó, a forgatókönyv ezt igényelte. Mint Bagota Béla elmondta: alkotói alázattal közeledett a Hargita megyei forgatási helyszínhez, az ott élőkhöz és a tőlük hallott történetekhez, amelyeket folyamatosan épített be a filmjébe. A filmet Balánbányán forgatták, a település nevét éppen azért változtatták meg, mert a valóságtól így kívánták eltolni a történetet. 

Ha tetszik erdélyi krimi született, olyan valódi kelet-közép-európai történet, amely sok mindenben hasonlít, és sok mindenben különbözik a skandináv krimiktől. A Valanban nem egy gazdag ország jóléte mögötti titkok derülnek ki, hanem egy erodálódó, éppen ezért a bűnnek kitett társadalom képe kerül a mozivászonra. Az alvilág a mindennapok része.

Fotó: székelyhon.ro

Az 1989-es romániai forradalom napjaiban egy erdélyi iskolából nyomtalanul eltűnik Juli, akinek testvére később Brassóban lesz rendőrnyomozó. Huszonkét évvel később kapja azt a telefonhívást, ami szerint állítólag megtalálták húga holttestét. Péter (Krisztin Csaba a megformálója) haza siet, és kiderül, valóban testvére holttestére bukkantak. Őrült nyomozás kezdődik. Kiderül: egy sorozatgyilkossal állnak szembe. A nyomozó számára – nem kell mondani – személyes ügy is a tettes kézre kerítése. Nem mesélem tovább.

Óriási kockázatokat vállalva készült a film. A támogatás megszerzése után három hónap állt a stáb rendelkezésére, hogy a forgatást megszervezze 700 kilométerre Budapesttől. Kétnyelvű lett a film (40 százalékában románul beszélnek), a színészek ismeretlenek a hazai közönség számára, mert döntő többségében erdélyi magyar művészek. Bagota Bélának pedig a Valan az első nagyjátékfilmje. Egy szó, mint száz: ez a többszörös hátrányból indult film hihetetlenül jól sikerült. Bár nem teljesen előzmények nélkül, de talán nem túlzás azt állítani, hogy megteremtette a színvonalas (sőt, világszínvonalú) magyar thrillert. 

Bagota Béla először akkor járt Erdélyben, amikor Kántor László producer a kocsijába ültette és elindultak forgatási helyszínt keresi. A hegyek, a hó és a bányásztelepülés elengedhetetlen „kellékei” voltak a filmnek, amelynek alaptörténete korán megvolt, de sokat igazították a megtalált forgatási helyszínhez.

A filmet Romániában Csíkszeredán mutatták be, mert Balánbányán nincs mozi. A forgatási helyszínről sokat elmond, hogy a valaha volt ipari centrumba a rendszerváltáskor 30 ezren, jelenleg 3 ezren élnek. Csíkszeredán sem volt már a filmbemutató idején klasszikus mozi, így egy multikulturális intézményben folytak a vetítések – mondta el Kéntor László, és tizennyolc egymás követő estén közel 20 ezren látták (!). A film ottani siker után újra indul Csíkszerdán a mozi – hangzott el a csütörtök esti közönségtalálkozón.

A film a legjobb rendezésért járó díjat nemrégiben hozta el Portóból, hétfőn Palicson, az ottani nagy hagyományi filmfesztiválon mutatják be, és hamarosan a spanyolországi San Sebastianba viszik versenyfilmnek a Valant.

A fogadtatásáról sokat elmond, hogy megvette a filmet az HBO, amely a közeljövőben hat kelet-közép-európai országban mutatja be a magyar mozgóképet.

Bagota Béla elmondta: tévésorozatot szerezne rendezni, ismét thrillert, és ebben az ügyben kedvező tárgyalásokat folytat. Szeretne visszamenni Erdélybe forgatni, amely életre szóló élményt jelentett neki az ottani munka. Azt már Kántor László tette hozzá: minden várakozást felülmúló segítőkészséggel találkoztak a forgatás ideje alatt Balánbányán. Az ottani magyarok és románok is a magukénak érezték a filmet.

A rendező azzal a személyes vallomással zárta az estet, hogy 2019 december elején szegedi születésű feleségével a belvárosban sétáltak, és megálltak az akkor még felújítás alatt álló Belvárosi Mozinál. Bagota Béla ekkor mondta párjának: nagy álma, hogy egyszer itt is bemutassák a Valant.

Megtörtént. Köszönjük.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Bagota Béla film közönségtalálkozó Valan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés