Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. szeptember 10. 18:26

Sztrájkra készülnek a Színművészeti dolgozói

Követeléseiket csütörtökön elküldték a kormánynak. Ezek között garanciákat kérnek az oktatás és az egyetem szabadságára, követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását, és azt, hogy a rektort az egyetem közössége választhassa.

Hirdetés

Csató Kata, az egyetem oktatója az egyetemfoglalók sajtótájékoztatóján azt mondta: azért terveznek munkabeszüntetést, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartója sérti a dolgozók érdekeit az új szervezeti és működési szabályzattal, valamint az új alapító okirattal.

Az egyetem alapítványi kézbe került, ennek a kuratóriumát vezeti a jobboldal egyik legfontosabb kultúrharcosa, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. 

A sztrájkolók szerint az egyetemi autonómia csorbítása előbb vezetőségük és szenátusuk lemondását eredményezte, majd hallgatóik tiltakozásul elfoglalták az egyetemet. „Mivel a fenti alapdokumentumok a munkavállalók érdekeit is sértik, az SzFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez” – fogalmaztak közleményükben.

A Színművészeti megmaradt doglózói szeptember 21-én sztrájkba lépnek, ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

Ezeket:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Azt is írják: a sztrájkhoz csatlakozók száma folyamatosan bővül, az első napon 85-en csatlakoztak.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájk
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés