Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 10. 16:28

OLAF-jelentés: tízszer nagyobb lehet a korrupció Magyarországon az uniós átlagnál

Az Európai Csalás Elleni Hivatal csütörtöki jelentéséből az derül ki, hogy sokkal korruptabb a magyar politikai-gazdasági rendszer, mint azt gondoltuk.

Hirdetés

Friss anyagot közölt az Európai Csalás Elleni Hivatal a magyar intézményes korrupció állapotáról. Az összefoglalóra nem lehet büszke a NER, már csak azért sem, mert milliárdok tűnnek el az uniós forrásokból.

A jelentésben az áll, hogy míg a magyar uniós pénzek 4 százaléka megy el korrupcióra, miközben az unióban ez az arány 0,36 százalék.

Persze a százalékok nem mondanak sokat, de ha ezt forintosítjuk, és alapul vesszük a 2020-2027-es pénzügyi ciklusra elnyert 7 ezer milliárd (7000 000 000 000) forintos támogatási összeget, akkor könnyen kiszámolható, hogy a jelentés által írt 4 százalékos korrupció esetén

nagyjából 280 milliárd forint megy el intézményes korrupcióra csak az uniós forrásokból.

Sokatmondó adat az is, hogy míg az OLAF 33 esetben tett ajánlást vizsgálatra, csak 15 esetben volt valamiféle vizsgálat.

Az OLAF az a szervezet, ami ajánlást tett a többi között arra, hogy a magyar ügyészség vizsgálja meg a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz István egykori érdekeltségébe tartozó Elios közvilágítás-fejlesztésekről szóló pályázatait. A magyar ügyészség természetesen nem talált semmi kivetnivalót, a magyar kormány azonban végül nem küldte el a pályázatokhoz kapcsolódó számlákat Brüsszelbe, hanem inkább az adófizetők pénzéből fizette ki a 13 milliárd forintos támogatás összegét, amit az unió visszakért a szabálytalanságok miatt.

Már látjuk magunk előtt, ahogyan Orbán Viktor Brüsszelezéssel és Magyarország támogatását emlegetve igyekszik majd elhárítani az OLAF friss jelentésében megfogalmazott kritikát a NER-ről. Szijjártó Péter pedig remélhetőleg boldog-boldogtalant bekéret majd egy adriai luxusjachtra.

(Nyitóképünk illusztráció, fotó: korrupcioinfo.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel OLAF Európai Unió korrupció közpénz lopás NER
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés