Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. szeptember 10. 14:41 Forrás: Szeged Podcast, Szeged Televízió

Minden jegy elkelt az Abigélre a Szegedi Vízi Színházban

Képriport
Kényszerből költözött a Tisza-partra a Szegedi Várjátékok, így alakult meg a Szegedi Vízi Színház. A dolog jól sült el, az Abigélt telt ház előtt játszhatja a társulat.

Hirdetés

Kancsár Orsolya, a Szegedi Vízi Színház vezetője a pénteki Szeged Podcastben elmondta: ő először a Boszorkányszigetre gondolt helyszínként, de Kipper György javaslatára a vízirendészeti kikötő közelében építették fel a színpadot és a nézőteret. Terveik között szerepel, hogy a következő években kihasználnák a Tisza közelségét, és a folyót is bevonnák a színdarabokba.

Az Abigélt háromszor játsszák: pénteken, szombaton és vasárnap, de az 500 fős nézőtér mindhárom nap betelik, minden jegy elkelt.

Kancsár Orsolya elmondta: 2012 óta minden évben bemutattak egy ifjúsági előadást, 2015-ben például a Keménykalap és krumpliorrt vitték színre. Az Abigélre az iskoláknak készített, szünetekben elhangzó Tízperc Rádiószínház kapcsán találtak, és úgy döntöttek, hogy idén ezt a művet viszik színre. Szabó Magda regényét Pozsgai Zsolt írta át színpadra.

A Szegedi Vízi Színház vezetője játszik is az Abigélben, Marszellt, a francia nevelőnőt alakítja. „A vagont, amiben elszállították őket, felrobbantották, Marszell meghalt, de megjelenik Gina álmában. Három álomról van szó, ezek segítik Ginát jó útra térni” – magyarázta a Szegedi Vízi Színház vezetője.

Kancsár Orsolyát és Janik Attilát is megigézte a Tisza (fotók: Iványi Aurél)

Kancsár Orsolya a Szeged Televíziónak azt mondta, a Pinceszínházban kezdték meg a próbákat, és meg kellett szokni a Vízi Színház színpadját, technikai feltételeit. „Tizenhét iskola is jelentkezett, hogy szeretnék megnézni a darabot, ezért két nyilvános főpróbát is tartunk.”

A Szegedi Vízi Színház hangulatáról beszélt a Szeged Televíziónak Janik Attila, az Abigél rendezője, aki Kőniget, a magyar-latin szakos tanárt játssza a darabban. Janik Attila azt mondta, próbák után gyakran kint maradtak a színpadnál, a Tisza közelsége miatt egészen felemelő, öröm és szakrális érzés fogta el őket.

A Szegedi Vízi Színház Abigél-feldolgozása konstruktivista módon viszi színre a darabot: díszlet szinte nincs, csak egy háttérvászon, az Abigél-szobor, és mindössze négy emeletes ágyat gurítanak a színpadon, ezek alkotnak különböző tereket és helyszíneket.

„Nem volt bennünk szándék, hogy mások legyünk, Szabó Magda történetét szerettük volna úgy elmesélni, hogy az megszólítsa a fiatalokat és idősebbeket egyaránt” – tette hozzá Janik Attila.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Abigél Kancsár Orsolya szegedi vízi színház Tisza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés