Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegediek koronatörténeteit gyűjti a Móra-múzeum: járvány idején a bevásárlás lett az egyik legfontosabb küldetésünk
Szegeden 2020. szeptember 9. 15:57

Szegediek koronatörténeteit gyűjti a Móra-múzeum: járvány idején a bevásárlás lett az egyik legfontosabb küldetésünk

Tavasz óta várják a járvánnyal kapcsolatos személyes történeteket, amikkel a jövő kutatóit is segítik. Elkészült az első gyorsjelentés.

Hirdetés

A Móra Ferenc Múzeum a tavaszi karantén időszakában indította el új kezdeményezését, a koronavírus-történetek gyűjtését, amikről elkészült az első gyorsjelentés – tájékoztatott az intézmény szerdán.

A múzeum áprilisban kezdett bele a munkába: egyéni koronavírus-történeteket vártak hétköznapi emberektől, hogy aztán ezeket a fontos korlenyomatokat megőrizhessék a jövő kutatóinak, érdeklődőinek.

Főleg szegediek jelentkeztek, de akadt olyan aradi résztvevő is, aki egyébként Norvégiában él. A legfiatalabb interjúalany 25, a legidősebb 66 éves volt.

Szolnoki Zoltán történész tizenhárom online elkészült interjú alapján összeállított gyorsjelentéséből különböző trendek rajzolódnak ki. Az alanyoknak a legnehezebb a karantén első két hete volt, de mindenkinek komoly változásokat hozott a vírushelyzet:

a bevásárlás megszervezése például a legtöbb esetben az egyik legfontosabb szemponttá vált. Egy hétköznapi eseményből kis túlzással stratégiai fontosságú küldetés lett

– emelte ki Szolnoki Zoltán.

Általános nehézséget jelentett az új napi rutin kidolgozása, de többen vettek részt közösségi munkában, főként maszkvarrásban, illetve általános karantén-tevékenységgé vált a sütés-főzés is. Olyanok is hozzákezdtek, akik egyébként nem annyira járatosak a konyhában. A lehetőségekhez mérten nagyobb teret kapott a szabadban, néptelenebb környékeken történő sportolás is, főként a kerékpározás és a séta.

Az interjúk során az is bebizonyosodott, hogy a családi mindennapokat is komolyan át kellett alakítani.

Egy nagymama például csak fotókon keresztül ismerhette meg újszülött unokáját, de volt olyan interjúalany is, akinek az egyik közeli hozzátartozója halt meg és csupán a legszűkebb körben tudta gyászolni őt

– mondta a történész.

A Móra-múzeum folyamatosan dolgozza fel az elkészült interjúkat, amik a jövőben kutathatóvá válnak majd. Emellett pedig továbbra is, folyamatosan várják az újabb jelentkezőket, akik szívesen beszélnének a vírushelyzet miatt átalakult mindennapjaikról.

Aki jelentkezne, ide kattintva teheti ezt meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: covid-19 járvány koronavírus Móra Ferenc Múzeum múzeum vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés