Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Méltó helyén, a felújított, százéves Belvárosi Moziban nyílt meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál
Művház 2020. szeptember 8. 19:24

Méltó helyén, a felújított, százéves Belvárosi Moziban nyílt meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Képriport
Május helyett most kedden nyílt meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, ami a maga eszközeivel továbberősíti Szeged kulturális pozícióját országos és európai szinten is. A leginkább annak lehet örülni, hogy ez a fesztivál nem maradt el, mint annyi más kulturális rendezvény.

Hirdetés

A fesztivál visszaköltözhetett eredeti helyszínére a Belvárosi Moziba, ami emblematikus hely, többfajta értelemben is. Az épület idén ünnepli megnyitásának századik évfordulóját. A fesztivál névadója, Zsigmond Vilmos idén lenne kilencven éves, a róla elnevezett moziterem 2005-ban kapta meg a nevét.

A szegedi születésű Oscar-díjas operatőr egy abban az évben vele készített videóüzenetben köszönte meg, hogy ilyen formában emlékezett meg róla szülővárosa. A felvételt a fesztivál megnyitóján bejátszották, és ebből kiderült, hogy a gyermek Zsigmond Vilmos az első filmeket éppen a Belvárosi Moziban látta. Soha nem gondolta volna, hogy egyszer termet neveznek el róla az intézményben – vallotta korabeli videoüzenetében.

Kozma József, az önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke felelevenítette a megnyitón, hogy a mozi mai helyén „fizikailag üres telek állt, mert a nagyárvíz elvitte a várost. A szomszédos telkeken már álltak a meghatározó paloták: a színházé, a bíróságé, a Tisza Szállóé, a múzeumé, a Kass Vigadóé.”

A fesztivál programjáról itt írtunk részletesebben: Különleges filmek egész sora öt napon át Szegeden: kedden kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a Belvárosi Moziban

Szegednek sokszínű, gazdag és szabad a kulturális élete: minden napra jut valamilyen izgalmas, igényes kulturális esemény, de az is kétségtelen, hogy mindehhez alkalmas helyszínek is kellenek – hangzott el. Ennek kapcsán felidézte a mozit megépítő két korbeli nagyvállalkozó Vass Andor és Lippai Imre nevét, „akik tudták, hogy lehet várost építeni.” A politikus külön köszöntötte a két üzletember, a fesztiválmegnyitón jelenlévő leszármazottait. 

A fesztivál megnyitója előtt megemlékeztek Lippai Imre és Vass Andor mozialapítókról. Nézze meg Szabó Luca képeit!

Kozma József szerint Szegedről régóta hiányzott egy nemzetközi filmfesztivál, amely rövid idő alatt rangot és elismertséget vívott ki magának. Nem véletlenül hangzott el a beszédben, hogy az idén 538 filmet és 67 nagyjátékfilmet neveztek Szegedre. A zsűri ezt szűkítette 32 műre. 

„Mi abban hiszünk Szegeden, hogy a kultúra és az oktatás is akkor működik jól, ha szabad. Ha a politika nem szól bele, hogy mit hogyan kell alkotni” – fogalmazott Kozma József. Félre nem érthető módon szolidaritásáról biztosította azokat, „akik az alkotás szabadságáért tüntetnek a mai napon is.” 

Jávorszky Iván, a Belvárosi Mozit is üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezetője a legnagyobb eredménynek azt nevezte az idei fesztivál kapcsán, hogy megrendezik, és nem marad el a járványhelyzet miatt, mint annyi más hasonló kulturális rendezvény.

Nem mutatunk be se jobboldali, se baloldali filmeket. Abban hiszünk, hogy kétféle film létezik: jó és rossz. A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon is kétfajta filmet mutatnak be: jót és még jobbat

– zárta szavait Jávorszky Iván. 

Régen voltak annyian a moziban, mint most. Ezért külön köszönet önöknek – fordult a szépszámú nézőközönséghez Szabó Éva, a Belvárosi Mozi vezetője, aki emlékeztetett arra, hogy 2005 óta viselő a filmszínház legnagyobb terme Zsigmond Vilmos nevét.

A filmfesztivál szakmai zsűrije öttagú: Szabó Gábor (elnök), Kocsis Ágnes, Dobos Tamás, Karoly Bardosh és Herbai Máté alkotják. A kritikusok zsűrijében Schubert Gusztáv, Gelencsér Gábor és Sós Tamás foglal helyet.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kultúra megnyitó Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés