Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. szeptember 8. 16:46

Szeged legkiválóbb filmesére emlékeztek a szülőházánál

Képriport
Zsigmond Vilmos 1930. június 16-án született Szegeden. A kedden megkoszorúzott emléktábláját az önkormányzat 2004-ben avatta fel a Dobó utca 41. szám alatt, a világhírű operatőr egykori szülőházánál.

Hirdetés

Szeged díszpolgára, nevét viseli a nemzetközi filmfesztivál és a 100 éves Belvárosi Mozi nagyterme: Zsigmond Vilmos neve egybeforr a város kultúrájával. A keddi koszorúzáson Tóth Károly, az önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának alelnöke elmondta: a Zsigmond Vilmos nevét viselő filmfesztivál sokkal több egy kulturális eseménynél. „Az a cél, hogy a rendezvény egyre nagyobb rangot vívjon ki a filmfesztiválok között” – tette hozzá.

George Matsik, a Magyar Hollywood Társaság tagja arról beszélt, hogy Zsigmond Vilmos az Egyesült Államokban is szegedi és magyar volt, minden magyar rendezvényt támogatott, a fiatal tehetségeket nem csupán bátorította, tanácsokkal is ellátta.

„Szerénységére jellemző volt, hogy általában nem azokról a filmekről, forgatásokról mesélt anekdotákat, ahol ő vitte a prímet, hanem zömében arról az egyről beszélt, ahol asszisztensként elvállalta a munkát Kovács László mellett, akivel Magyarországról együtt származtak el, és együtt vitték ki a forradalomról készült felvételeiket. Ez a kultikus film a Szelíd motorosok volt. Kevesen tudják, hogy abban ilyen feladatot vállalt” – mesélte George Matsik.

A megemlékezők a szegedi önkormányzat, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont, a Belvárosi Mozi és a Magyar Hollywood Társaság koszorúit helyezték el az emléktáblánál.

Az egyik legnagyobb szegedi legenda emlékének adóztak (fotók: Szabó Luca) 

A Zsigmond Vilmos emlékét ápoló George Matsik a szeged.hu-nak azt is elmondta: Los Angelesben, Hollywoodban mindig volt egy asztal, ahol 8-10 szegedi ült, köztük volt Zsigmond Vilmos is. Jellemző volt rá, mindig igyekezett odafigyelni arra, hogy a szegediekkel, a magyarokkal tartsa a kapcsolatot.

„A tehetséges magyar operatőröket nagyon segítette, felhívta a figyelmet az alkotókra, tanácsokat adott. El is fogadta mindenki, amit mondott, akkora tekintély volt. Közvetlenül beszélt mindenkivel, egyáltalán nem a piedesztálról szólt a környezetéhez” – tette hozzá.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: emléktábla Zsigmond Vilmos Jávorszky Iván koszorúzás megemlékezés Tóth Károly Belvárosi Mozi
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés