Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A hőstresszt jól tűrő kukoricafajtákat is nemesítenek majd Szegeden, a most létrejött új kutatóközpontban
Szegeden 2020. szeptember 7. 12:36

A hőstresszt jól tűrő kukoricafajtákat is nemesítenek majd Szegeden, a most létrejött új kutatóközpontban

A globális felmelegedés által okozott kihívásra is igyekszik választ keresni az az új, növénykultúrák kutatására alakult szegedi központ, ahol a többi között a hőstresszt jól tűrő kukoricafajtákat is nemesítenek majd a kutatók.

Hirdetés

Új kutatóközpontot nyitott 1,9 millió dolláros (több mint 575 millió fontos) beruházással a Corteva Agriscience Szegeden.

A kutatóközpontban 34 alkalmazott közül nyolc kutató a vetőmagnemesítéssel és a növényvédelemmel kapcsolatos innovációkra fog összpontosítani. A növénynemesítő munkacsoport feladata lesz a Corteva termékek kiváló genetikai állományán alapuló kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése – írja a napi.hu.

A mostantól Szegeden működő növényvédő szer kutató-fejlesztő munkacsoport pedig új gyomirtó-, rovarölő- és gombaölő szer hatóanyagok, termékek, valamint csávázási technológiák és biológiai növényvédelmi megoldások kifejlesztésére koncentrál, melyeket széles körű szántóföldi kísérletekben tesztel.

A központ így koordinációs feladatkört is ellát, biztosítva a Corteva Agriscience K + F munkacsoportjainak, hogy egymással együttműködve úttörő és egyben fenntartható mezőgazdasági megoldásokat fejlesszenek Európa és a világ termelői számára.

Az újonnan integrált szegedi kutatóközpont így a Corteva egyik legnagyobb, többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas európai kutatóközpontjává lépett elő. Az új kutatóközpontban a jelenlegi 34 alkalmazott közül nyolc kutató a vetőmagnemesítéssel és a növényvédelemmel kapcsolatos innovációkra összpontosít.

A Szegeden működő növénynemesítő munkacsoport feladata a Corteva termékek kiváló genetikai állományán alapuló kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése.
A nemesítési munka célkitűzése magas terméspotenciállal és kiváló agronómiai tulajdonságokkal bíró hibridek fejlesztése, beleértve a hőstressz tűrő képességet is, amely a kontinentális Európában az egyik legfontosabb termékjellemző.

A mostantól Szegeden működő Növényvédő Szer Kutató-Fejlesztő munkacsoport pedig új gyomirtó-, rovarölő- és gombaölő szer hatóanyagok, termékek, valamint csávázási technológiák és biológiai növényvédelmi megoldások kifejlesztésére koncentrál, melyeket széleskörű szántóföldi kísérletekben tesztel.

– A Corteva Agriscience küldetésének része, hogy a gazdálkodóknak olyan teljes körű megoldásokat kínáljon, amelyek maximalizálják a termelékenységet. Ezt támogatja a most létrejött egyesítés is, amely a tudományos szakembereink tudását és tapasztalatát egyesíti ezen célkitűzésünk értelmében – mondta Andreas Huber, a Corteva Agriscience EMEA Integrált Szántóföldi Kísérletek részlegének vezetője.

A szegedi kutatóközpont, a Növénynemesítés, valamint az Operatív működés vezetője Zala Anita. Az Integrált Szántóföldi Kísérletek tevékenységét pedig Perényi József irányítja.

Corteva Agriscience Magyarország

A Corteva Agriscience magyarországi vállalatai 185 teljes munkaidős alkalmazottat és évi 450-500 szerződéses, szezonális dolgozót foglalkoztatnak.

  • A DuPont Magyarország Kft. árbevétele 9 milliárd forint volt,
  • a Pioneer Hi-bred Magyarország Kft.-é 25,4 milliárd forint,
  • a Pioneer Hi-bred Zrt. forgalma 23, 9 milliárd forintot tett ki,
  • míg a Dow AgroSciences Hungary Kft. árbevétele 8,5 milliárd forintot ért el 2018-ban az Opten Kft. adatai szerint.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutatás-fejlesztés mezőgazdaság növénytermesztés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés