Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. szeptember 6. 23:53

Meghalt Jirí Menzel

A legendás Oscar-díjas cseh filmrendező 82 éves volt.

Hirdetés

Halálhírét felesége, Olga Menzelova jelentett be a Facebookon. Menzelova azt írta, hogy „szeretett Jiřinko, a legbátrabbak közül a legbátrabb, tegnap este otthon a karjainkban, a tested elhagyta földi világunkat. Nagy megtiszteltetés ért minket, hogy elkísértünk utolsó utadra”.

„Jiřinko köszönök minden napot, hogy veled lehettem. Különleges volt. Köszönöm neked az elmúlt három évet is. Mindig segítettél nekem. A bátorságoddal, ízléseddel, különleges életigenléseddel és humoroddal. Szép eget kívánok neked, ahogy szoktad mondani...” – írja megható búcsújában Olga Menzelova.

Menzel a közép-európai és a világ filmgyártásának legendája, a cseh újhullám legfontosabb képviselője. 1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatok című rendezéséért megkapta az Oscar-díjat.

Meznel rendezett 29 filmet, és játszott 80 alkotásban, többi között magyar filmekben is, mint Szívzűr, a Felhőjáték, Franciska vasárnapjai és Az ajtó. Utóbbiban Szabó István volt a rendezője. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film halál Jirí Menzel
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés