Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 6. 15:34

Bod Péter: A nyitott könyv


Hirdetés

Hadd indítsak egy kicsit távolabbról. Életszerű történet-e, hogy egy korábban jelentéktelen, tiszakécskei vállalkozó lesz néhány év alatt Magyarország negyedik leggazdagabb embere? Aki életében két HVG-t elolvasott, nagyjából tisztában lehet vele, hogy egy isten háta mögötti településen működő építőipari cég tulajdonosából normális körülmények között képtelenség az ország legnagyobb közútépítőjévé válni. Sem tőke, sem szakmai referencia, sem elégséges szakértelem mindehhez, nem sorolom.

Arról a Szíjj Lászlóról beszélek, akinek a jachtján vendégeskedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bár nem tisztem Mészáros Lőrincet megvédeni, ironikusan hozzátehetném, hogy némileg igazságtalannak érzem, hogy a NER oligarchái közül őt emlegetik messze a legtöbbet. Hozzá képest erős szélárnyékban marad a vagyonosodási versenyben előkelő helyén szereplő Szíjj László.

Igaz, onnantól, hogy kiderült, Szijjártó az ő vendége volt az Adrián, egy luxusjachton, a tiszakécskei vállalkozó országos ismertsége meredeken emelkedni kezdett.

Ha a külügyminiszter élete nyitott könyv volna, már több éve tudnánk, miből vásárolta meg korábban családi házát, amelynek közel 140 milliós vételára számszakilag levezethetetlen volt és maradt akkori jövedelmi viszonyaiból és megtakarításaiból.

Jóindulatú ember vagyok, de az olyan, a tündérmesék kategóriáját súroló magyarázatokban nem tudok hinni, hogy a hiányzó nagyon sok tízmillió forintot a család adta össze.

Ha nyitott könyv volna a miniszter élete, a tisztázásra váró kérdések elől nem menekülne a magánélet szentségének védelmébe, ha arról kérdezik, miért azon a bizonyos jachton pihente ki családja társaságában a munka fáradalmait.

Újfent bebizonyosodott, hogy aki nem mond igazat, folyton belezavarodik mondandójába. Nota bene: ezért is, másért is, igazat kell mondani – írom le, noha ez az a tanács, amelyet eléggé használhatatlannak vélek, ha a fideszes politikusokra gondolok. Bocsánat, legkevesebb tíz év tapasztalata mondatja ezt velem. Szijjártó olyan képeket posztolt az interneten, amelyeken lázas munkát végez hivatali szobájában éppen abban az időben, amikor Szíjj László hajóján lefotózták. Joggal merül fel a kérdés: miért akarta félrevezetni a közvéleményt? Legalábbis nem elegáns dolog a magánélet védelmére hivatkozni akkor, amikor a miniszter a közéleti munka látszatával bűvészkedik a nyilvánosság előtt. Válaszolhatna arra a kérdésre, hogy a kérdéses időpontban dolgozott vagy pihent. A külügyminisztériumban tartózkodott vagy sem. Ez volna az első lépés azon az úton, hogy valaki magával kapcsolatban az „életem nyitott könyv” kijelentést tehesse.

Minden további kérdés ezek után következne. Azok a jogos kérdések, amelyeket az utóbbi napokban sokan és sokszor feltettek. Nem szeretném ezeket megismételni, legfeljebb hozzátenni: abban a helyzetben, amelybe Szijjártó Péter került, valahol a közélet és a magánélet határán, mégiscsak helyén való volna megkísérelni választ adni arra, hol húzódik az egyik és hol a másik határa. „Az életem nyitott könyv” fogalomkörbe, úgy vélem, ez beletartozna.

A miniszter nem akart és nem is tudott tisztázni semmit. Megbizonyosodhatott erről, aki látta az adriai nyaralás után vele készült első itthoni videót. Egyetlen neki feltett kérdésre sem válaszolt. Folyamatosan beszélt, mintha a mondatok egymásutánja felelet volna.

Akinek nincs takargatnivalója, nem így beszél. Ha valaki a magánéletét védi, nem mondja bele a kamerákba, hány évesek a gyerekei. Különösen, ha ezt senki nem kérdezte tőle.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Adria Fidesz korrupció külügyminiszter luxusjacht Mészáros Lőrinc Nemzeti Együttműködés Rendszere NER Szíjj László Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés