Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Csak itt, csak most! Több alkotásnak is a szegedi Zsigmond Vilmos filmfesztiválon lesz a magyarországi premierje
Művház 2020. szeptember 5. 17:26 Forrás: Szegedi Tükör

Csak itt, csak most! Több alkotásnak is a szegedi Zsigmond Vilmos filmfesztiválon lesz a magyarországi premierje

Három éve még csak hét, idén már hatvanhét nagyjátékfilmet neveztek be a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet szeptember 8. és 12. között rendeznek meg az éppen 100 éves Belvárosi Moziban. A Szegedi Tükör összefoglalója.

Hirdetés

– Amikor az első filmfesztivált szerveztük 2017-ben, bizakodtunk, hogy beneveznek legalább száz filmet. Háromszáz nevezés érkezett, amelyből hét volt nagyjátékfilm. Idén 538 filmet neveztek be a világ minden tájáról, köztük 67 nagyjátékfilmet. A neves rendezőkből és operatőrökből álló előzsűri végül 32 művet: nyolc nagyjátékfilmet, tizenkilenc kisjátékfilmet és öt kísérleti filmet tartott a versenyben levetítésre érdemesnek – kezdte Szabó Éva Andrea. A Belvárosi Mozi vezetője, a filmfesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta, sok olyan filmet mutatnak be, amelyeket az országban először Szegeden láthat a nagyközönség.

Szabó Éva (fotó: Szabó Luca)

A fesztivál fődíja

A Zsigmond Vilmos-díjat a legjobb operatőr kapja, 2017-ben Giorgos Karvelas (Görögország), 2018-ban Joe Cook (Nagy-Britannia), 2019-ben pedig Dobos Tamás kapta a fesztivál fődíját. Emellett életmű-, közönség- és kategóriadíjakat, valamint a város, a kritikusok és a diákzsűri díját, illetve a Vision Team és a Special Grip Hungary a legjobb fiatal operatőrnek járó díját is kiosztják.

Itt lesz többek között a premierje a francia Pierre Filmon Long Time No See, a dél-afrikai X. T. Qubeka Knuckle City, valamint Horváth Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjének is. Utóbbin itt lesznek az alkotók és a szereplők is. Emellett a zsűritagok régebbi alkotásait, például Kocsis Ágnes Friss levegő vagy Török Ferenc 1945 című filmjét a moziban, a Seveled és a Drakulics elvtárs című vígjátékot pedig a Külvárosi Mozi Pikniken, a Fűtőmű utcában vetítik szeptember 11-én és 12-én. A jövő mozinézőire is gondoltak a szervezők: az Aprófeszten az óvodások a Magyar népmeséket, a kisiskolások pedig Tóth Pál Szegeden élő, világhírű animációsfilm-rendező Leo és Fred rajzfilmsorozatát nézhetik meg.

A bokszélet Mekkájában játszódó Knuckle City című filmet szeptember 8-án láthatják

– Mindent megteszünk a járványhelyzetben a nézők biztonságáért. A külföldi filmek alkotói például nem vesznek részt a fesztiválon. Hosszabbak lesznek a szünetek a vetítések között a fertőtlenítések és a szellőztetések miatt. A szájmaszk használata ajánlott – mondta Szabó Éva Andrea.

Laëtitia Eïdo az egyik főszereplője a francia Long Time No See című filmek, amelyet szeptember 11-én láthatnak
A skandináv filmcsillag és a náci propaganda. A Spionent szeptember 10-én vetítik

Nincs parancs

1989 sorsfordító eseményeit dolgozza fel egy magyar és egy német határőr történetén keresztül Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje, amelyet vidéken először Szegeden láthatnak a nézők szeptember 9-én a Zsigmond Vilmos filmfesztiválon.

A Nincs parancs! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló történetét mutatja be. Bella Árpád átengedte a kelet-németeket a magyar–osztrák határon, és Harald Jäger is hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett nyugatra.

Megemlékeznek a filmfesztivál névadójáról, Zsigmond Vilmos szegedi születésű, Oscar-díjas operatőrről, aki idén lenne 90 éves, és meglepetésprogramokkal készülnek a Belvárosi Mozi fennállásának 100. évfordulójára.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Szegedi Tükör Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés