Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • SZFE: több százan tiltakoztak a Dugonics téren az egyetemi autonómia ellehetetlenítése miatt
Szegeden 2020. szeptember 4. 20:47

SZFE: több százan tiltakoztak a Dugonics téren az egyetemi autonómia ellehetetlenítése miatt

Képriport
Legalább öt-hatszázan gyűltek össze este 7 órára a Dugonics téren, ahová szolidaritási flashmobot szerveztek civilek, amellyel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folyó tiltakozást kívánták támogatni.

Hirdetés
Hirdetés

A villámcsődületen Poroszlay Kristóf színművész felolvasta Fekete Ádám dramaturg levelét: „Akik az egyetemünkre betörnek, hogy átvegyék az uralmat, halottak. Nézem őket a képernyőkön, ahogy egymással beszélgetnek, ahogyan nyilatkoznak és halottakat látok. Halottak beszélnek halottakkal, halott szavak potyognak ki a szájukon, lezüllesztik és meggyilkolják a nyelvet… Ezek az emberek meghaltak, és azt akarják, hogy mi is haljunk meg…” – kezdődött a dramaturg levele, amelyet a végén a tömeg vastapssal üdvözölt.

A szervezők ezt követően telefonon hívták fel az SZFE-n őrséget álló hallgatókat:

– Milyen a hangulat Budapesten?

– Forradalmi!

– Tankok vannak?

– Nincsenek, mert békések vagyunk, de dühösek. Nagyon jól esik a támogatásotok, nagyon sok erőt merítünk belőle és reméljük, hogy ti is tudtok erőt meríteni belőlünk és közös erővel sikerül majd eredményt elérnünk.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti Iványi Aurél fotóit, amelyeket a tüntetésen készített

A hallgatók elmondták, várják a szegedieket vasárnap délután a fővárosba, ahol élőláncot szerveznek az SZFE és a Parlament között.

Ehhez nagyjából ötezer emberre lenne szükség, hogy kézről kézre adogatva eljuttassanak egy dokumentumot a Vas utcától a törvényhozás épületéig.

A nagyjából fél órát tartó villámcsődület végén a jelenlévők azt sakandálva, hogy „Szabad ország, szabad egyetem” átvonultak a tér másik oldalára, ahol kézlenyomatukkal láthattak el egy molinót, amit majd eljuttatnak a fővárosban tiltakozó hallgatókhoz.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: tüntetés VVL - Veritas Virtus Libertas

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés