Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Közösségi kertet avattak Tarján szélén: olyan népszerű kalákában zöldséget termelni, hogy már sorban állnak a parcellákért
Szegeden 2020. szeptember 4. 17:44

Közösségi kertet avattak Tarján szélén: olyan népszerű kalákában zöldséget termelni, hogy már sorban állnak a parcellákért

Képriport
Március óta termelnek zöldségeket a Bite Pál utca panelházainak lakói abban a közösségi kiskertben, amelyet a Zöld város program keretében alakítottak ki tavasszal. A járványveszély miatt azonban csak most tartottak kertavatót: zsíroskenyér volt a menü itt termett paprikával, paradicsommal és lilahagymával.

Hirdetés

– Szó szerint életmentő volt a békének ez a kis szigete tavasszal, amikor a járvány miatt nem mehettünk sehová. Egyedálló, idős emberek is lejöttek ide, ültettünk, kertészeti tanácsokat adtunk egymásnak. Kialakult egy jó közösség, amit azóta is őrzünk – mondta Vági Ferencné. – Anyagilag is sokat jelent, amit itt megtermelünk, mert a zöldség ára az elmúlt időben az egekbe emelkedett. Én az idén még nem vettem a piacon paradicsot, a cukkinim meg olyan jól sikerült, hogy osztogatom is a szomszédoknak.

Mészáros Tamás önkormányzati képviselő szerint egy-egy 10–15 négyzetméteres parcella, ha jól gazdálkodnak vele, képes egy család egész évi zöldségellátására.

Nyitóképünkre kattintva nézzék meg Iványi Aurél képeit az eseményről!

Lakossági igányekre reagálva márciusban kezdtük kialakítani a tizenöt magaságyást. Nem kellett reklámozni, szájhagyomány útján terjedt a híre, mire elkészültünk vele,  be is népesült. Ma már többen is sorba állnak, ha valaki visszaadná a parcelláját, azonnal lenne rá legalább négy-öt jelentkező.

Megtudtuk, a kertavató a vírusveszély miatt váratott magára ilyen sokáig, de így legalább a zsírosdezska mellé az itt termelt paprikát, paradicsomot és lilahagymát is meg tudták kóstolni a vendégek. És mint kiderült, a saját termés az igazi, az mindig jobb, mint a boltban, vagy piacon vásárolt. Ráadásul van is miből válogatni a főzéshez: répa, zöldség, zeller, tök, brokkoli, cékla is díszlik az ágyásokban, de többen virágot és fűszernövényt is vetettek.

Tóth Károly önkormányzati képviselő nem érkezett üres kézzel a kertavatóra. A Szeged Város Közösségéért Közalapítvány nevében kertápolási eszközöket – metszőollót, locsolókannát, kis kapát – hozott mind a tizenöt parcellatulajdonosnak.

Lesz mivel kertészkedni jövőre is…

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közösségi kert Tóth Károly Mészáros Tamás Tarján
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés