Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. szeptember 4. 15:46

Egy portásnak ehhez nincs joga!

Két napja munkája elvégzésében akadályozták és fizikailag inzultálták a Szeged Televízió operatőrért, aki külső felvételeket készített a helyi Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumról.

Hirdetés

Az operatőr minden idevonatkozó szabály betartva a közterületről készített külső felvételeket a szegedi középiskoláról, amikor odalépett hozzá az iskola portása, és akadályozta munkája elvégzésében. Az ezt bemutató felvételeket a nézők láthatták a városi televízió szeptember 2-ai híradójában

Az eset kapcsán Tóth Balázst, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvéd munkatársát kérdeztük, aki elmondta: az ügy pontos részleteinek ismerete nélkül óvatosan lehet csak véleményt alkotni, de általánosságban elmondható, hogy

egy portás erőszakot nem alkalmazhat.

Közterületen sem joga, sem kötelessége nincs intézkedni. Ilyen értelemben az utcán egy portás semmiben nem különbözik az átlagembertől.

A portás feladata nem terjeszkedhet túl azon, minthogy ellenőrzi: jogszerűen lépnek-e be és ki az iskolából, akik ezt megteszik. Ha pedig nyilvános helyen, mint például az utcán, erőszakot alkalmaz, akkor az felveti a garázdaság gyanúját – tette hozzá az ügyvéd az elmondottakhoz.

Mindezt Tóth Balázs azzal egészítette ki, hogy fentieken túlmenően ha az operatőr valóban nem tett mást, mint hogy közterületről készített külső felvételeket az épületről, akkor a középiskola portása akadályozta a sajtó szabályszerű működését, ezzel vétett a sajtószabadság ellen. A médiamunkásoknak joga, hogy közérdeklődésre számot tartó ügyekről beszámoljon. Az operatőr éppen ezt tette, amikor egy tudósításhoz szükséges vágóképeket elkészített az iskoláról.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: operatőr Szeged Televízió támadás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés