Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Tizenötezren látták a csonka szabadtéri előadásait, jövőre jön az idei műsor, de Újszegeden lesznek meglepetések is
Művház 2020. szeptember 3. 14:32

Tizenötezren látták a csonka szabadtéri előadásait, jövőre jön az idei műsor, de Újszegeden lesznek meglepetések is

A járványhelyzet ellenére idén is sikerült előadásokat tartani a Szegedi Szabadtéri Játékokon, így nem szakadt meg a közel 90 éves hagyomány. A Dóm téri és az újszegedi színpadon bemutatott 16 előadást összesen 15 ezer látták. Az idei műsort pedig jövő nyáron teljes egészében láthatja a közönség.

Hirdetés

Sokszínű és művészetileg teljes évadként értékelte az idei, csonka fesztivált a Szabadtéri Játékok vezetősége. Herczeg Tamás igazgató elmondta, a járványhelyzet és a sok bizonytalanság ellenére végül mégis sikerült mindkét helyszínen előadásokat tartani.

A kínálat is sokszínű volt: opera, komédia, családi mesebalett, ajándékszimfonikus zenekari koncert, sőt egy színháztörténeti kuriózum, az Akárki című moralitásjáték is szerepelt a repertoáron.

– A közönség bebizonyította, hogy szükség van a Szabadtéri Játékokra akkor is, amikor a járványveszély miatt csak csonka évadot sikerült megvalósítani – mondta az igazgató nyári színház mai évadzáróján.

Harangozó Gyula művészeti vezető felidézte, az idei évadot július 17-én Händel barokk vígoperájával, az Agrippinával nyitották az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, ezt egy vígjáték, a Játékszín Legénybúcsúja követte, majd egy komédiával, Az úrhatnám polgárral folytatódott a Moliére-sorozat, és egy családi mesebalett, a Hófehérke és a hét törpe is szórakoztatta a szegedi családokat.

Újszegeden azonban ezzel még nem ért véget az évad, mert együttműködésben a Dumaszínházzal, szeptember 28-án, hétfőn este Kovács András Péter önálló estje várja majd a humor szerelmeseit.

Rendkívüli évad, rendkívüli produkciók a Dóm téren

A korábban meghirdetett nagyszabású Dóm téri produkciókat ugyan a pandémia miatta jövő nyárra tette át a fesztivál, a közönség itt sem maradt előadások nélkül.

Idén nyáron ugyan nem a hagyományos, ezer négyzetméteres grandiózus színpadra és négyezer fős nézőtérre készültek produkciók, de igazi színháztörténeti ritkaságot láthattak a szegediek és város vendégei.

Az Akárki című moralitásjáték – amelynek főszerepét két Kossuth-díjas művész, Hegedűs D. Géza és Zsótér Sándor formálták meg – az emberi lét alapkérdéseit feszegette, és hatalmas színházszakmai visszhangot kapott.

A közönséget két szimfonikus zenekari koncerttel is várták, amelyekkel az idén 250 éve született Beethoven előtt tisztelegtek.

További négy estén át a Dóm téren szabadtéri vetítés formájában visszaidézték a korábbi évek sikerdarabjait, így két Verdi-művet, egy Puccini-operát és egy Shakespeare-vígjátékot is láthattak az érdeklődők az óriáskivetítőn.

A rendkívüli évadban valamennyi Dóm téri produkciót ingyenesen élvezhették a nézők.

Jövőre, veletek, ugyanitt…

Az ország legnagyobb szabadtéri színháza jövőre ünnepli fennállásnak 90. évfordulóját, amelyre a teljes idén elmaradt műsor viszik át, de több újdonsággal is készülnek.

A jövő nyári fesztivált július 2-án Andrew Lloyd Webber világhírű rockoperájával, a Jézus Krisztus Szupersztárral indítják. A legendás produkció három és fél évtized után tér vissza a Dóm ikertornyai előtt felállított óriásszínpadra.

Andrew Lloyd Webber varázslatos művét 1986. július 25-én ugyanis éppen Szegeden mutatta be először a Rockszínház Szikora János rendezésében. A darabot a bemutatót követően még négy estén láthatja a közönség.

Folytatódik a Shakespeare-sorozat a Dóm téren, jövőre az angol mester egyik legnépszerűbb komédiáját, a Sok hűhó semmiért című darabot tűzi műsorára a fesztivál. A komédiából népszerű, ma már klasszikusnak számító mozifilm is készült Emma Thompson és Kenneth Branagh főszereplésével. 2021. július 23-án és 24-én lehet majd megnézni a szegedi, színpadi változatot.

Két év kihagyás után 2021. július 30-án visszatér Szegedre a népszerű filmvígjáték, az Apáca show színpadi változata. A musical-felújítást összesen három estén láthatja majd a közönség.

1965-ben szintén a Szegedi Szabadtéri Játékokon tartották Bernstein West Side story-jának magyarországi ősbemutatóját. Minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett musicalje augusztus 13-tól, összesen hat estén szerepel jövőre a fesztivál műsorán.

Az újszegedi színpad műsorát egy látványos slágeropera, Verdi Traviata című műve nyitja, amelyet július 16-án és 17-én este láthat a közönség. Augusztus 6-án és 7-én újabb Moliére-komédia érkezik a különleges atmoszférájú játszóhelyre, ezúttal a Scapin furfangjai című vígjátékon kacaghatnak majd a nézők. A közönségsikerek nyomán repertoárdarabbá vált a Hófehérke és a hét törpe című családi mesebalett, így jövőre is visszatér augusztus 20-án és 21-én.

– Reneszánszát élte idén nyáron a szabadtéri színjátszás, a nyári színházak mellett számos kőszínház is a szabad ég alatt rendezte meg eseményeit, és a tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy jelen körülmények között a szabadtérik a legbiztonságosabbak – fogalmazott Herczeg Tamás.

Ezt támasztja alá az is, hogy a nézők a járványveszély ellenére sem pártoltak el a Szabadtéri Játékoktól, sőt minden korábbinál több jegyet adtak máris el a jövő évi Játékokra. Eddig legnépszerűbbnek a Jézus Krisztus Szupersztár számít, ahol a jegyek egyharmada már gazdára talált, és alig jár mögötte a másik zenés produkció, a West side story sem.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2020-as évad évértékelő műsor Szegedi Szabadtéri Játékok 2021-es évad
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés