Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 3. 11:20

Lakner Zoltán: Kormányzás – krízisben

Teljes újbóli határzárat hirdetett szeptember elejétől a magyar kormány, kivételt képeznek a cseh turisták, majd aztán az összes visegrádiak, a fociszurkolók és esetleg a vadászok, meg aki még szépen kéri a miniszterelnököt.

Hirdetés

Túl azon, hogy a magyar politikai kultúra képtelen kilépni a kijárás és a kiskapuk világából, megmutatkozik mindebben az is, ahogyan a kormányzás mifelénk (nem) működik.

A kormány heteken, sőt talán hónapokon keresztül emlegette a második hullám és a miatta szükséges visszaszigorítások esélyét, de – most már kimondhatjuk – nem tett ellene semmit.

A kormánytagok maguk jártak elöl ellenpélda-mutatással, amennyiben maszk nélkül ácsorogtak és teszik ezt a mai napig tömegrendezvényeken, mindennemű távolságtartást nélkülözve jattolnak egymással és külföldi kollégákkal, külföldön nyaralnak, és össze-vissza döntéseket hoznak. Ugyanis ez a különös vírus, amely felborította az életünket, ülő helyzetben nem fertőz, csak ha állunk, ha megiszunk egy sört, akkor megnő a veszélyessége, de csak akkor, ha közben zenét hallgatunk, mert ha futballmeccset nézünk, akkor szerencsére védve vagyunk. Színházi büfében óvakodjunk tőle, de a strandon nyugodtan összezsúfolódhatunk a lángosos előtt állva.

Legalábbis, ilyennek kell gondolnunk a koronavírust, ha a hazai járványintézkedések felől nézve próbáljuk megismerni a természetét.

Valójában az történt, hogy a kormány közkívánatra lazított a percre pontosan beharangozott májusi tetőzést követően, ám a korlátozások feloldása – és a vele járó érthető országos eufória – nem járt együtt sem kellő elővigyázatossággal, sem kellő következetességgel, sem kellő felkészüléssel a második hullámra. A hasraütésszerű feloldásokat és a megmaradó korlátozó intézkedéseket a lobbiérdekek vezették, amelyeknek a cikkcakkossága az egész járvány elleni védekezés hitelességét aláásta. Így pedig a nyárra is hatályban maradt korlátozások hatásossága jóval a lehetőségek alatt maradt.

Az végképp nehezen volt érthető, hogy miközben már maga a miniszterelnök is javában emlegette a szeptemberi szigorításokat, semmilyen előkészítő intézkedés nem történt. A kormány tulajdonképpen tétlenül végignézte, hogy a propaganda kedvenc szavává váló „behurcolás” bekövetkezzen, ha ugyan ez történt, majd aztán – ahogy a SOTE rektora fogalmazott – a vírus „cirkulálni” kezdjen a magánháztartásokban.

A közvéleménykutatás-vezérelt propaganda-kormányzás enyhet kívánt adni a bezártságba belefáradt embereknek, ha már a baj közepette nem adott segítséget a rászorulóknak. De legfőképpen bizonyítani akarta a lazítás révén, hogy a tavaszi intézkedések sikeresek voltak. Meg pénzt akart juttatni az évekkel korábban lenyúlt hazai turizmusnak, mert hiába mondta Orbán még az év elején, hogy a turizmusnak kampó, a klientúra nem száradhat ki, mint a Velencei-tó. Aztán elkezdték beharangozni az új szigort, de nem tettek semmit a politikai ellenségkép módjára felépített második hullám ellen. Megvárták, hadd utazza ki agát mindenki, aki teheti, a korlátozások ráértek az iskolakezdésig, amikor amúgy is kevesebben kelnek útra. Csak hát, ha tényleg közeledett a második hullám, akkor fokozatosan egyre óvatosabbnak kellett volna lenni, éppen az iskolakezdés biztonsága érdekében. Az augusztus 20-i hosszú hétvégén összeszedett vírus éppen az évnyitó idejére aktiválódhat(ott). Ebből pedig az következik, hogy a probléma nagyobb most, mint amekkora lehetne.

A kormány által elismert, a konzultáció ritka ajándékával kitüntetett járványügyi szakértők sorra hazudtolják meg a kormányt: nem igaz, hogy a behurcolás a fő probléma, nem igaz, hogy a határzár önmagában hatásos, ellenben ingyenessé kellene tenni a teszteket.

Többről van szó, mint hogy a kormány újra felépíti a veszélyt, amit aztán politikailag legyőzhet, mert közben az a bizonyos R, a terjedés mutatója magasan a kívánatos 1-es érték fölé kúszott, sőt inkább 2 felett jár, amit nagyon nehéz kézben tartani.

Különösen úgy, hogy a kormányzat és az operatív törzs folytonos melldöngetése közepette egy egész nyár nem volt elég arra, hogy az iskolák megkapják a fertőtlenítéshez szükséges eszközöket az évkezdés előtt. Ahogyan azokat a digitális eszközöket sem fejlesztették, amelyekre amúgy általában is szükség lenne, de egy esetleges újabb digitális oktatási átállás esetében meg aztán végképp elengedhetetlenné válnak. Az állami kórházfenntartó hallgat, ha a kórházi fertőzések ellen tett lépésekről kérdezik, pedig a sikerek szerény elhallgatása nem igazán jellemző erre a kurzusra. Arra kell tehát következtetnünk, hogy nincs mivel dicsekedni.

Így aztán, ha a tavaszinál most sokkal fiatalabbakat fertőző újabb vírushullám eljut a betegség kialakulásával igazán veszélyeztetettek körébe, akkor annak a megelőző intézkedések elmaradása miatt drámai következményei lehetnek.

A kormány, ahogyan átaludta a vírus közeledtének időszakát, tétlen maradt a két nagy hullám között is. Márpedig ez az ellenség nem virtuális, nem az állami televízió híradójában kell legyőzni. Ha nem sikerülne kontrollálni az eseményeket, és netán, tényleg neadjisten, újabb korlátozásokra lenne szükség, az végső csapást mérne a magyar gazdaságra, amely a kormány várakozásaihoz képest már eddig is sokkal rosszabbul tűrte a krízist.

És itt mutatkozik meg a kormányzás hiányának igazi problémája. Fel lehet építeni különböző mesterséges szembenállásokat, meg lehet ünnepelni sosemvolt győzelmeket, el lehet dicsekedni azzal a munkával, amit valójában az önkormányzatok, a szociális munkások, az ápolók, az orvosok, a valóban kreatív és elkötelezett tanárok, vagy éppen a sofőrök, pénztárosok, postások értek el tavasszal, de ez a vírust nem érdekli. Miként a Belgrád-Budapest vasútvonal sem, amire továbbra is ömlik a pénz, meg az sem, hogy Mészáros szállodáit ugyancsak pénzzel kell kitömni a Balatonnál.

Ha a járvány túl nagy erővel tér vissza és a gazdasági válságkezelés olyan marad, amilyen eddig volt, azért a kormány lesz a felelős, de mindannyian elszenvedjük a következményeit.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: határ járvány jegyzet koronavírus Lakner Zoltán Orbán Viktor pandémia vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés