Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 3. 08:46

A jelentkezők harmada volt alkalmas iskolaőrnek

Eddig 504 iskolaőr állt szolgálatba, közülük 423-an kezdték meg a munkát az intézményekben, 81 fő a tartalék.

Hirdetés

A rendőrség közlése szerint összesen 1409-en jelentkeztek, közülük 905-en nem feleltek meg az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgákon. 

A felvetteknek országszerte 31 helyszínen zajló képzés pedagógiai-pszichológiai alapképzésből, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulból, valamint rendvédelmi felkészítésből és gyakorlatból állt, 131 nő és 373 férfi tett végül sikeres záróvizsgát.

A rendőrség szépen meg is fogalmazta, ki az iskolaőr: „olyan sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személy, aki az oktatási intézmény területén, tanítási időben dolgozik, a számára biztosított formaruhában (jelvénnyel, igazolvánnyal). Rendelkezik bizonyos intézkedési jogosultságokkal, mint például igazoltatás, helyszínbiztosítás, tetten ért személy visszatartása”.

Az iskolaőrök toborzása nagy vitát váltott ki, több szakember is úgy nyilatkozott, hogy félelmet keltenek, és többen is úgy gondolják – köztük a Pedagógusok Szakszervezete – , hogy nem egyértelmű, milyen kényszerintézkedésekkel élhetnek az iskolaőrök. Mások úgy gondolják, helyes, hogy a gyerekek és a tanárok biztonságát védik majd. Arról is szóltak a hírek, hogy bár az iskolaőröket csak akkor küldi ki az állam, ha egy intézmény kéri, ennek ellenére több olyan iskola is kapott iskolaőrt, amely intézmény nem kért.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iskolaőrség közoktatás oktatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés