Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • „Nem kellenek ilyen orvosok, mert nem eladó a hivatás, nem eladó a gerinc, nem eladó a méltóság” – mondta az orvoskamara alelnöke a hálapénzesekről
Túl a városon 2020. szeptember 1. 15:25

„Nem kellenek ilyen orvosok, mert nem eladó a hivatás, nem eladó a gerinc, nem eladó a méltóság” – mondta az orvoskamara alelnöke a hálapénzesekről

A magyar egészségügy átalakításának egyik kulcsa a hálapénz teljes kivezetése a rendszerből. Erről, és mellette arról is beszélt Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, hogy ez a paraszolvencia legnagyobb kedvezményezettjeivel, az orvosbárókkal hogyan fogadtatható el.

Hirdetés

Hierarchiával és hálapénzzel megnyomorított a hazai egészségügy. A MOK alelnöke a medicalonline.hu-n megjelent terjedelmes interjújában úgy fogalmazott: azért dolgozik, hogy a fiatal orvosok ne azt a pályáját járják be, amit az előző generációkhoz tartozónak kellett.

A kamarai alelnökkel készített interjúban elhangzottak szorosan összefüggnek a MOK-nak az orvosi béremelésekre vonatkozó javaslatával. A szakmai érdekvédelmi szervezet nem kizárólag egyszeri nagyarányú béremelésre tett javaslatot a pandémia előtti hónapokban a kormánynak, hanem a hálapénzt teljes kivezetésével kötötte össze a tervezett béremelést.

A legnagyobb kérdés az: hogyan kényszeríthetőek rá a jelenleg jelentős nagyságrendű hálapénzt kapó orvosok, hogy a jövedelemszerzésnek ez a formája megszűnhet. A dilemmára a Lénárd Rita így reagált:

„Van egy réteg, akiknek soha nem fogunk tudni annyit fizetni, hogy lemondjanak a paraszolvenciáról. De tavaly novemberben a magyar orvostársadalom egy olyan kamarai vezetésnek szavazott bizalmat, amelyik nyíltan kimondta, hogy nem akarunk hálapénzt. Ők azok, akik közül sokan – többnyire külföldön – már megtapasztalták, hogy milyen egyenes gerinccel gyógyítani.”

A MOK alelnökének szavaiból az derül ki, hogy a magyar orvostársadalom megváltozott szemlélete és gondolkodásmódja fogja kikényszeríteni a változásokat, vagyis azt, hogy megszűnjön a paraszolvencia az orvos-beteg kapcsolatában.

„A megoldás kulcsa a 3H” – tért át az idézett interjúban a konkrét feladatok megnevezésére. „Hierarchia, hálapénz, hiánygazdálkodás. A függelmi viszonyokat a paraszolvencia alakítja az egészségügyben, a hierarchia csúcsán lévőknek pedig érdeke a hiánygazdálkodás fenntartása.

A 3H szoros egységét kell megbontani ahhoz, hogy érdemi változások indulhassanak a rendszerben, ahol a beteg most megvásárolja a saját külön útját, amivel a másikat letaszítja onnan. Egymás ellen, az életükért küzdenek a betegek, egyfajta túlélő-show zajlik nap, mint nap, ahol az anyagilag erősebb kerül ki győztesen.

Egyáltalán nem látja esélytelennek a bérharcot a MOK alelnöke, aki elmondta: önbizalmukat erősíti, hogy az előző, Éger István vezette kamarai vezetőség leválthatatlannak hitte magát. Mégis a tavalyi tisztújításon a reformerek kétharmados többséggel győztek.

Bár a kormány eddig érdemben keveset reagált a MOK béremelései javaslataira, soha annyit nem tárgyalt egymással a kabinet és a szakmai érdekvédelmi szervezet, mint az elmúlt hónapokban – válaszolta egy kérdésre az alelnök.

Új helyzetet teremtett a koronavírus-járvány a felek számára, ezt jelzi Lénárd Rita számára, hogy az ország vezetése felismerte: a hazai egészségügy rendbetétele elodázhatatlan feladat. Tíz év semmittevés után – tegyük hozzá.

Érdekes színfoltja a kormányzati szemléletváltásnak, hogy a kamarával folytatott tárgyalásokon Pintér Sándor belügyminiszter vette át az Orbán-kormány képviseletét. Sajátos módon ez nem volt ellenére a kamarának, még akkor sem, ha szakmai szintről politikai szintre kerültek a tárgyalások.

Bár a vele készült interjúban ezt Lénárd Rita nem mondta ki, de egyéb kamarai megszólalók szavaiból könnyű kiolvasni: a MOK hitelesebb kormányzati szereplőnek tartja a belügyminisztert, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, az orvosprofesszor Kásler Miklóst.

Az orvosi béremelés nagyon fontos, de önmagában mit sem ér, ha nem jár együtt a magyar egészségügy szerkezetének átalakításával. Ennek egyik sarokpontja a hálapénz eltörlése – olvasható a MOK alelnökével készített interjúban.

A témáról nyár elején interjút készítettünk Kanka Andorral, a megyei orvosi kamara vezetőjével.

Ne automata medencetisztítót vegyenek a hálapénzből befolyt összegből az orvosbárók – fogalmazott az alelnök. A nyomaték kedvéért hozzátette: „Nem kellenek ilyen orvosok, mert nem eladó a hivatás, nem eladó a gerinc, nem eladó a méltóság. Ezt üzenem minden kollégámnak és minden értelmiséginek.”

A bérharc éppen csak megindult. Várjuk a fejleményeket.

(Fotók forrása: Transparency)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés hálapénz Magyar Orvosi Kamara Lénárd Rita