Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 31. 17:50

Matolcsy szerint el lehet engedni az államadósságot és a hiányt 2022-ig

A jegybankelnök nemrég még biztos volt abban, hogy Magyarország 2-3 százalékos növekedést is produkálhat a 2020-ban. Erről most nem írt, de arról igen, hogy 2022-ig el lehet engedni a hiányt és az államadósságot.

Hirdetés

Matolcsy György a novekedes.hu-ra írt cikkében továbbra is Ausztria fejlettségi szintjének és életszínvonalának utolérését tartja az elérendő célnak. Emellett azt javasolja, hogy évente egy helyet javítsunk az MNB Versenyképességi rangsor magyar helyezésén, így a 9. helyre jöhetünk fel 2030-ra.

„A 2010-2019 közötti évtizedet megnyertük, ráadásul az elmúlt 100 év legjobb teljesítményével” – írja a jegybankelnök, aki .

A hiányról és az államadósságról azt írta: „A magyar gazdaságtörténetben példátlan pénzügyi forrásbőség lép fel az EU-ból, az MNB programjai révén, a bankrendszerből, valamint a családi és vállalkozói megtakarításokból.

Átmenetileg el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot, de 2022 után kötelező lesz visszafordulni”.

2022 egyébként választási év.

A jegybankelnök arra is figyelmeztet, hogy a forrásbőségnek kockázata is van, hiszen, ha a költések nem támogatják a versenyképességi fordulatot, akkor „megismétlődhet az 1970-es évtized kudarca: külső eladósodás egy fenntarthatatlan gazdasági szerkezet fenntartásáért” – olvasható Matolcsy György bejegyzésében.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: államadósság hiány költségvetés Matolcsy György
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés