Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. augusztus 31. 14:27

A csonka évad után féláron kínálják koncertbérleteiket a szimfonikusok

– Soha nem állt le az élet ilyen hosszú időre a Szegedi Szimfonikus Zenekar százéves történetében, mint most a járvány miatt. Még a háború idején is működött a zenekar – mondta Gyüdi Sándor igazgató az együttes évadnyitó társulati ülésén.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt március 11-én gyakorlatilag teljesen leállt a Szegedi Szimfonikus Zenekar, se koncertezni, se próbálni nem tudtak adni nem tudtak hosszú hónapokig.

Az együttes tagjai igyekeztek odahaza próbálni, hogy ne jöjjenek ki teljesen a hangszeres gyakorlatból.

– Próbáltunk kapcsolatban maradni a közönséggel is, ami nem is volt olyan könnyű, hiszen az internet nem képes pótolni az élőzene élményét – mondta el az igazgató. – Elsősorban a világhálón már fent lévő felvételeinket igyekeztünk a zenebarátok figyelmébe ajánlani, de a szigorú szabályok enyhülése után három ingyenes minikoncertet is adtunk a szegedi lakótelepeken, nagy sikerrel.

(fotók: Szabó Luca)

A szimfonikusoknak a bérletes estek mellett több vendégkoncertjük is elmaradt: többek között a Vajdaságban és Olaszországban sem tudtak fellépni.

– Szerencsére a Szabadtéri Játékoknak a járvány ellenére is sikerült megrendezni idén is Ajándékkoncertet. A Beethoven-estünkön kétszer ezerötszáz szegedit tudtunk vendégül látni.

A jövő évadról Gyüdi Sándor elmondta, a tavasszal elmaradt koncertjeiket több okból sem tudják majd pótolni. A koncerthelyszínük, a Szegedi Nemzeti Színház a vírus miatt szintén hely és időpont hiánnyal küzd, karácsonyig mindössze három estére tudták az együttesnek felszabadítani a nagyszínházat, ráadásul azt sem lehet tudni, a járvány második hulláma milyen helyzetet teremt.

– Úgy döntöttünk, hogy kárpótolva a bérleteseiket, a jövő évadra féláron hirdetjük a meg a hagyományos bérleteinket.

A új évadban – akárcsak korábban – a Fricsay és a Vaszy Viktor bérletben hat-hat koncertet adnak majd a városban, és két gyermekbérletük is lesz.

Újdonság, hogy élő minikoncerteket és hangszerbemutatókat is szeretnének tartani a szegedi iskolákba, amelyre zenetanárok jelentkezését várják.

Az idei évadban is több zenés színházi bemutató vár a szimfonikusokra. Először szeptember 12-én ülnek be a zenekari árokba, amikor a Mágnás Miska című operetthez szolgáltatják majd az élőzenét.

Az év zenésze

A szimfonikusok az idén titkos szavazással Bödör Imre nagybőgőst választották Az év zenészének. A zenekari művész október 1-jén, a Zene világnapján veheti majd át az elismerést.

Az elmúlt évadról húzódik át Wagner Tannhäuser című operájának bemutatója, amit az Oscar-díjas rendező, Szabó István lemondása miatt koncertváltozatban mutatnak be összesen két alkalommal. Novemberben Juronics Tamás Mozart operáját, a Szöktetés a szerájbólt állítja színpadra, ahol az együttest a színház új zeneigazgatója, Dinyés Dániel vezényli majd. Január végén pedig Toronykőy Attila felújítja Kovalik Balázs egy 1995-ös nagysikerű operarendezését, a Turandotot, amelyben szintén a szimfonikusok működnek közre.

Az évadnyitón Kozma József, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke azt mondta, hogy kiszámíthatatlan hónapok után újra lelki és szellemi biztonságot adhat a szimfonikusok fellépése a szegedieknek. A járványveszély miatt minden, ami biztos, felértékelődött, ezért is áll nagy kihívás előtt most a zenekar.

Az évadnyitón Gyüdi Sándor bejelentette, két új tag – Csiszér Viola fuvola- és Nagypál Eszter csellóművész – erősíti a jövőben a zenekart, majd az együttes leghűségesebb tagjait köszöntötte. Jubileumi elismerést vehetett át Korom-Vellás Lászlóné, Petes Patrícia, Somorjai Péter, Steiler Tamás és Bödör Imre.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gyüdi Sándor komolyzene Kozma József Szegedi Szimfonikus Zenekar zene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés