Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 30. 13:16 Forrás: mti

Horvátországban és Szlovéniában nálunk komolyabban készülnek a tanévkezdésre

A két szomszédos országban is szigorú szabályokkal készülnek a szeptemberben kezdődő tanításra. Nálunk az iskolák ugyan megkaptak egy összeállítást, azonban az első körben nem sikerült megfelelően kiküldeni a higiénés és járványügyi protokollokat.

Hirdetés

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hét elején egy interjúban azt mondta, a köznevelési intézmények vezetőinek a felelőssége saját eljárásrendjük összeállítása, igaz ehhez a köznevelési államtitkárság, a hátintézmények, a népegészségügyi központ minden segítséget megad.

Az MSZP szerint azonban a minisztérium által kiküldött javaslatok nagy része betarthatatlan, és hiányoznak a technikai és tartalmi fejlesztések is, amelyeket már az első hullám után meg kellett volna valósítani.

Magyarországon még az sincs eldöntve, hogy lehet-e tanévnyitót rendezni, vagy sem. A hírek szerint lesz olyan iskola, ahol megtartják a rendezvényt. Arról sincs egységes döntés, hogy kell-e a gyerekeknek és a tanároknak maszkot hordaniuk, avagy sem. Van olyan budapesti iskola, ahol már most közölték a szülőkkel, kötelező lesz a maszkviselés.

Két szomszédos országban is azonban igen komoly előírásokkal és szabályokkal készülnek a tanévkezdésre.

Horvátországban a turisztikai szezon miatt szeptember 7-én kezdődik a tanév, már évek óta mindig a hónap második hétfőjén. A szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsós tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki a mosdóba, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell. A szabályok a járványhelyzet függvényében a jövő héten még változhatnak.

Szlovéniában szeptember 1-jén megkezdődik az oktatás az általános iskolások és középiskolások számára.  Az oktatási minisztérium négy modellt készített elő az új tanévre. Az A modell szerint a tanév rendesen kezdődik, a B modell szerint be kell tartani a járványügyi előírásokat, a C modell kombinált osztálytermi és online oktatás, míg a D modell csak online oktatást ír elő.

Végül az a döntés született, hogy keddtől B modell szerint kezdődik a tanév. A diákokat, ha lehet, kisebb csoportokra kell osztani, csoportonként ugyanakkor nem érintkezhetnek egymással. Az osztálytermekben kell étkezniük és nem tarthatnak közös órákat más csoportokkal. Az indoklás szerint amennyiben egy csoportban vagy osztályban megbetegszik valaki, így nem kell az egész iskolának vagy több osztálynak karanténba vonulnia. Nem lesznek rövidített órák és a napközik is maradnak. Szájmaszkot csak a folyosókon és az iskolabuszokon kell viselniük a diákoknak.

Bár a népegészségügyi intézet pénteken azt javasolta a kormánynak, hogy amíg nem csökken a fertőzöttek száma az országban, ötéves kor felett a gyerekek is viseljenek maszkokat zárt térben, a kabinet egyelőre nem hozott erről döntést.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Horvátország járvány koronavírus Szlovénia tanévkezdés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés