Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A Fidesz azt mondja, „nem térül meg az”, amit az elmúlt tizenöt évben Iványi Gábor iskoláira fordítottak, ezért megvonják a többlettámogatást
Túl a városon 2020. augusztus 29. 18:40 Forrás: 444.hu

A Fidesz azt mondja, „nem térül meg az”, amit az elmúlt tizenöt évben Iványi Gábor iskoláira fordítottak, ezért megvonják a többlettámogatást

Nem árt hangsúlyozni, az Orbán-rezsim egyelőre elmúlt tíz évnél tart rombolásban. Iványi Gábor Magyar Evangéliumi Testvérközössége ott foglalkozik leginkább a gyerekekkel, ahol a Fidesz–KDNP végképp nem törődik semmivel: az ország hátrányos helyzetű térségeiben dolgoznak.

Hirdetés

Iványi Gábort, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét már a hónap elején tájékoztatta erről Maruzsa Zoltán államtitkár. Maruzsa a 444 szerint azzal is indokolta a kiegészítő támogatás megvonását, hogy

„nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

Az egyház csütörtökön megjelent hírlevelében a vezető azt is írta, „a minisztériumban azt is nehezményezték, hogy a MET intézményei alacsony arányban küldték vissza az Oktatási Hivatalnak »a nem kötelező családi háttér index felméréseket«, ezért »nem tudják mérni, illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel«”.

Iványi azt is közölte az egyházi hírlevélben, hogy az államtitkár azt mondta neki, utoljára, egy évre megadják a korábbi támogatás felét, ha elfogadja, hogy utána nem kötnek új szerződést. Sőt, Maruzsa Zoltán azt is felajánlotta, ha a működtetés nem megoldható, készek állami fenntartásba venni az intézményeket.

„Kérdésére azt a választ adtuk, hogy számunkra nem elfogadható az ötven százalékos opció, ő pedig azzal bocsátott el minket, hogy még gondolkozik” – írta Iványi, akit azóta nem kerestek újra.

A 444 arra is emlékeztet, „a MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést. A MET most is számos bírósági ügyben érintett az állammal szemben.

Iványi szerint a strasbourgi kártérítés el is ment a tartozásokra, amiket azért halmoztak fel, mert a státuszukkal együtt a pályázati lehetőségektől is elestek, ahogy egy százalékot sem gyűjthetnek – azóta sem. Mivel többnyire szegény családok gyerekei járnak az iskoláikba, tandíjat sem szedhetnek.

Ennek ellenére el tudja képzelni, hogy megmaradnak az iskolák, de ezt inkább csodavárásnak tartja.”

Iványi Gábor nemrég Szegeden járt a Moldova Györggyel közösen, ám a könyvbemutatójukon sok mindenről szó volt, csak éppen róluk, és a kötetükről nem.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hátrányos helyzetű Iványi Gábor Maruzsa Zoltán oktatás Magyar Evangéliumi Testvérközösség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés