Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A megtippelhetetlen lényeg – Bak Róbert ajánlja Viktor Pelevin Empire V című regényét
Művház 2020. augusztus 29. 12:13

A megtippelhetetlen lényeg – Bak Róbert ajánlja Viktor Pelevin Empire V című regényét


Hirdetés

A 19 éves Roman arra ébred, hogy keze-lába egy bordásfalhoz van kötözve, és vele szemben már egy első látásra is perverznek tűnő álarcos alak ül, aki előbb közli, hogy ő bizony egy vámpír, majd hősünket megharapja, hogy ő is vérszopóvá változzon...

Egy ilyen kezdet után már a legtöbb olvasó elkönyvelné magában, hogy itt bizony megint egy unásig ismételt vámpírsztori fog következni (legyen az Drakula-, Penge- vagy éppen Alkonyatszerű), ám ha hozzáteszem azt is, hogy ezt a könyvet napjaink egyik legjobb és legfelkapottabb orosz szerzője, Viktor Pelevin írta, akkor már tudni lehet, hogy itt nem úgy, és nem olyan formában fognak történni a dolgok, mint ahogy először gondoltuk. Hiszen előre sosem sejthető, hogy a világ elől többnyire rejtőzködő kultszerző milyen irányba és milyen csavarokkal megspékelve viszi az éppen soron következő, társadalomkritikával, vallásmagyarázattal, lélektannal és sok-sok agymenéssel teli regényét.

Azt előre leszögezem, most sem kell csalódnunk az oroszban (még ha a legújabb művei már jóval vérszegényebbek is, mint a korábbiak), de hogy kinek mi lesz a lényeg az Empire V című regényéből, az teljességgel megtippelhetetlen.

Egyrészt ez az egész tökéletesen működik egy, a vámpírok világát bemutató alkotásként: az emberin túli életét még csak épp elkezdő Ramát (ez lesz Roman új neve) tapasztaltabb tanítók terelgetik a vérszopólét furcsa, ám nem túl rögös útján, és fokozatosan tárul fel előttünk a tradicionális ábrázolástól gyökeresen eltérő világuk (ők egyfajta yuppiek, akik pénze és akik lehetőségei korlátlanok, ám például egyáltalán nincs szükségük arra, hogy fennmaradásukért embert öljenek, sőt még vért sem azért szopnak, amiért megszokhattuk), meg persze azért képbe kerül egy csinos vámpírlánnyal való viszonya, de a dolgok veleje most is, mint mindig, a felszín alatt van.

Ugyanis – most ne ijedjen meg senki – ennek a félezer oldalnak a döntő részét azok a beszélgetések és tanítások teszik ki, amelyekben meg akarják mutatni a lassan emberfelettivé váló Ramának a világunk működését.

Ezek a gondolatok pedig a véresen komolytól („Egy orosz aggastyán már régen észrevette életünk egyik jellegzetességét: akármilyen undorítónak tetszik is a fennálló rendszer, a rákövetkező olyan lesz, hogy az előzőre nosztalgiával fogunk visszaemlékezni.”) az egészen röhejesig („Egy gentleman sosem fog megrugdosni egy nőt nemi aktus közben.” – a vámpírok már csak ilyen úriemberek, na!) terjednek, ám összességében, és összeolvasva, olyan pontosan festik le a világunk működését, mint csak kevesen.

A vámpírok ugyanis – mint már említettem – nem az emberek véréből táplálkoznak, hanem abból az energiából, amit azok a pénz utáni hajszába fektetnek. És miért is hajszolják / hajszoljuk a pénzt? Mert ezt programozza belénk a fogyasztói világ, amely örökösen új és új álmokat, vágyakat tűz ki elénk különféle drágán és nehezen megszerezhető tárgyak képében. És kik irányítják ezt a fogyasztói világot, kik manipulálnak minket, kik tűzik elénk ezeket a csalfa álmokat? Hát persze, hogy a vámpírok. A felettük lévő világról mit sem tudó, lehajtott fejjel gürcölő, pénzért és nekik tervezett, valójában semmit sem érő álmokért hajtó ember, és az őket láthatatlanul uraló, amorális vámpírok képénél nem is kell erősebb társadalomkritika (persze a dolgok magyarázata és a világ működése jóval mélyebben és jobban kifejtett, mint amennyit eddig írtam), és így már értelmet is nyer a cím is: Empire V, vagyis Vámpírbirodalom.

Másrészt ez még csak a könyv egyik lényeges aspektusa, van itt sok minden a keresztény és buddhista világszemléletről, a Jó és Rossz mibenlétéről és örökös harcáról, a posztszovjet-neokapitalista Oroszország mindennapjairól, vagy éppen a poszt-posztmodernné váló emberiségről, és még sorolhatnám. Szóval, aki egy olyan könyvet keres, amin egyszerre lehet szórakozni, megrendülni, elgondolkodni, és amiből lehet tanulni vagy a minket körülvevő valóságot jobban megérteni, az nyugodtan vegye kézbe az Empire V-t, megéri. Viktor Pelevin korunk egyik legfontosabb írója, művésze és gondolkodója.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés