Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. augusztus 28. 13:00

326 millió forintból megújul a dorozsmai Jerney-iskola

Képriport
A hetedik szegedi iskola felújítása kezdődött meg a napokban Kiskundorozsmán, amikor a kivitelező hozzákezdett a Jerney-iskola felújításához. A helyi óvoda felújítása ezzel párhuzamosan zajlik.

Hirdetés

Önkormányzati képviselő annál boldogabb nem lehet, mint akkor, ha két helyi oktatási intézmény felújítása is egy időben zajlik – mondta el hírportálunknak Fodor Antal. A Jerney János Általános Iskola mellett a helyi óvoda felújítása is zajlik.

A napokban kezdődött kivitelezési munkákkal előreláthatólag márciusra végeznek, és ez idő alatt a tanítás zavartalanul folyhat az intézmény falai között. Mint Lázár Zoltán igazgató elmondta: a munkák első részében az épület külsejének megújítását végzi el a kivitelező. Egy-másfél hónap múlva indulnak a belső munkálatok.

A felmerülő költségek döntő része uniós forrásból érkezik, amelyet az önkormányzat 16 millióval egészít ki. Az 1974-ben elkészült, most 46 éves épület rászolgált a teljes felújításra. A tizenegy tantermes iskolában az induló tanévben 235-240 diák kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait.

Új tetőszigetelést kap, kicserélik valamennyi nyílászárót, a homlokzat hőszigetelést, a lábazat pedig vízszigetelést kap. Kicserélik az épületben a radiátorokat, a termeket és folyósokat újrafestik, a tetőre napelemek kerülnek, így biztosítva az iskola energiaszükségletének egy részét.

A nyitóképünkre kattintva nézzék meg Iványi Aurél képeit a kezdődő felújításról

Fodor Antal ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az iskola energetikai korszerűsítést azért is tartja fontosnak az önkormányzat, mert elkötelezetett a klímavédelmi célkitűzések elérésében.

Megújul a padlóburkolat egy része. Taktilis vezetősávokat alakítanak ki a gyengénlátók részére, akadálymentesítik a főbejárat rámpáját és akadálymentes mosdót alakítanak ki az épületben. Az iskolaudvaron vakvezető sávot magában foglaló járdát építenek.

A kiskundorozsmai Jerney János Általános Iskola a hetedik szegedi iskola, amely teljes felújításon esik át. Az önkormányzat erre a célra eddig 2 milliárd 778 millió forint költött, amelyből 1 milliárd 860 millió érkezett Brüsszelből, míg a város 918 millió forint saját forrást biztosított a munkálatokhoz.

A koronavírus-járvány esetleges második hullámára is készül az iskola, amely külön vonulási és csengőrenddel készül arra, hogy a távolságtartás szabályait képesek legyenek betartani.

Fodor Antal önkormányzati képviselő örömmel újságolta, hogy nemrégiben elkészült az iskola parkolója.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás iskola Fodor Antal Jerney János Általános Iskola
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés