Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 28. 13:34 Forrás: 444.hu

Péter, Péter! Hozzád képest a viharban forgó szélkakas is egy helyben áll

Tizennégy évvel ezelőtt maga Szijjártó Péter is tüntetett, sőt felszólalt a fehéroroszországi diktatúra ellen. Akkor is az történt, mint most. Lukasenka elcsalta a választásokat, az ellene tüntetőket pedig szétverette. Most azonban jobban esik a diktátorhoz dörgölőzni, mint elítélni a demokrácia sárba tiprása miatt.

Hirdetés

Azért, hogy senki se gondolja, légből kapott az állításunk, idézzük az MTI 2006. március 27-i írását:

„A fehéroroszországi jogsértések miatt tüntető ellenzéki fiatalok mellett tartottak szolidaritási demonstrációt a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei hétfőn este Budapesten a fehérorosz nagykövetség előtt a Fidelitas rendezvényén, a szolidaritást négypárti egyetértés jellemezte.”

A tudósítás idézi is Szijjártó Pétert: „Ma Európában is vannak olyan helyek, ahol diktátorok két lábbal tapossák az emberi szabadságjogokat. A magyar fiatalok nevében felszólítjuk a fehérorosz vezetést, hogy mihamarabb vessen véget a jogsértéseknek.”

A 2006 márciusában tartott belarusz elnökválasztást a hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka nyerte 84 százalékkal. A választás nyugati megfigyelők szerint nem volt tiszta, az eredmény kihirdetése utáni napokban ezrek tüntettek Minszkben. A belarusz hatóságok pedig akkor is brutálisan léptek fel, szétvertek tüntetőket, sokan börtönbe kerültek, halálos áldozat is volt.

Másnap a közmédia Nap-kelte műsorának volt vendége Szijjártó Péter, mint a Fidesz szóvivője. Ott megdöbbentőnek nevezte, hogy tüntetőket terroristának lehet nevezni csak azért, mert összegyűlnek, hogy egy választás tisztaságát számon kérjék. Szerinte a XXI. században ez nem elfogadható.

„Arról van szó, hogy emberek szabadságát korlátozzák, fiatal embereket csak azért börtönbe visznek, mert kimennek egy utcára, élve a demokratikus joggal, ami a szólásszabadsághoz, véleménynyilvánításhoz, vagy a gyülekezéshez kapcsolódik. És elmondják, hogy szabadságot és demokráciát akarnak, ahogy a mi szüleink is ezt akarták” – mondta akkor Szijjártó.

2020-ban Orbán Viktor és Szijjártó Péter Minszkbe látogatva már azt képviselték, a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondoljuk. Az idei választás után a magyar külügy hosszú ideig látványosan nem alakított ki semmilyen álláspontot, ez végül annyiban módosult, hogy az EU-s álláspontot támogatjuk (vagyis új választások kiírását).

Amikor az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP közleményben ítélte el a Belaruszban történteket, az ide tartozó Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nem írták alá a nyilatkozatot.

Szijjártó Péter a fehérorosz válság napjaiban Szijj László üzletember luxusjachtján nyaralt, miközben Facebook-oldalán olyan képek jelentek meg, amik azt sugallták, az irodában dolgozik égő telefonvonalak mellett.

Szóval 14 éve után így változott meg Szijjártó Péter és a Fidesz véleménye a fehérorosz diktatúráról.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszország Szijjártó Péter tiltakozás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés