Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Magyar Levente: A német külügyi államtitkár Magyarországról tett kijelentése elfogadhatatlan, minden alapot nélkülöző politikai vádaskodás
Túl a városon 2020. augusztus 25. 11:28

Magyar Levente: A német külügyi államtitkár Magyarországról tett kijelentése elfogadhatatlan, minden alapot nélkülöző politikai vádaskodás

A KKM parlamenti államtitkára szerint bármennyire is jók a magyar-német kapcsolatok, van egy pont, amikor azt kell mondani, hogy eddig és ne tovább!

Hirdetés

Michael Roth német politikus, szociáldemokrata külügyi államtitkár a múlt hét végén egy interjúban beszélt hazánkról, ebben a magyar külügy szerint antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot, ezért Szijjártóék hétfőre bekérették miatta Németország budapesti nagykövetét. A találkozó után a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mondta el a kormányzat álláspontját.

Az államtitkár úgy fogalmazott, nincs még egy olyan kultúra és ország, amit olyan fokú tisztelet övezne Magyarországon, mint Németországot, és erre a tiszteletre alapozza Magyarország a sok területen látványos eredményeket hozó kétoldalú kapcsolatokat.

„Azonban van a német kormányon belül egy elszántan magyarellenes csoport, amelynek fanatikus zászlóvivője Michael Roth külügyi államtitkár, amely csoport rendszeres támadásokat intéz Magyarország és ezáltal a magyar-német kapcsolatrendszer egésze ellen”

– mondta, és szerinte ez történt most is, amikor szerinte Michael Roth antiszemitizmussal vádolta meg nem csak a magyar kormányt, de Magyarországot és így minden magyart. (Michael Roth egyébként koránt sem beszélt az interjúban minden magyarról, de az Orbán-kormány tagjai szeretnek minden külföldi bírálatot így értelmezni és láttatni. A részletekre még lentebb visszatérünk.)

Magyar Levente azt mondta,

bármennyire is jók a magyar-német kapcsolatok, van egy pont, amikor azt kell mondani: eddig és ne tovább!

A KKM államtitkára elmondta, a német politikus kijelentése miatt hétfőre berendelték Németország budapesti nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy a német külügyi államtitkár kijelentése elfogadhatatlan, minden alapot nélkülöző politikai vádaskodásról van szó, ami „kegyeletsértővé és kifejezetten ellenszenvessé teszi ezt a politikailag motivált kijelentést”.

Hozzátette:

közölte a nagykövettel, hogy Németországnak semmilyen erkölcsi jogalapja nincs arra, hogy Magyarországgal szemben antiszemitizmusról beszéljen, különösen úgy, hogy ezt minden alap nélkül, politikai eszközként, támadásként teszi.

Magyar Levente kitért arra is, hogy a magyar kormány a magyar-német kapcsolatok kiválóságában érdekelt, és azon fog dolgozni, hogy a német kormány szociáldemokrata, magyarellenes vonulata ne tudja megzavarni ezt a kiváló kapcsolatrendszert.

De mi is történt valójban?

Michael Roth német államtitkárral péntek délután a t-online.de oldalon jelent meg egy interjú, ebben a többi között arról beszél, hogy az uniós támogatások kiosztását a jogállamisághoz kellene kötni, és hogy a nem demokratikus eszközökkel élő lengyel és magyar kormányokkal szemben az EU-nak a civileket kell támogatnia ezekben az országokban. Az antiszemitizmus egyetlen alkalommal került szóba az interjúban, ekkor a német politikus ezt mondta:

„Az egyik, amiért megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben, az az elvaduló antiszemitizmus. De nem beszélhetek kritikusan más országok az antiszemitizmusáról anélkül, hogy megemlíteném az antiszemitizmus rettenetes előretörését Németországban.”

Ezt követően Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton egy hossszabb Facebook-posztban reagált az elhangzottakra, és a többi között azt írta, hogy Michael Roth évek óta minden létező alkalmat megragad arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot támadja, de ezekre általában már csak legyinteni szoktak. A miniszter akkor azt is írta, hogy ezúttal viszont „valami olyasmit mondott Michael Roth, ami után nem lehet nem megszólalni. A német államtitkár ugyanis feltette a régi lemezt és antiszemitizmussal vádolta meg hazánkat”

Szijjártó a posztban személyesen Rothnak is üzent (magyarul, tegeződve), majd vasárnap szintén egy Facebook-posztban azt közölte, hétfőre bekérették a minisztériumba Németország budapesti nagykövetét. Ehhez még hozzátette, hogy ugyan ő akkor már Kínában lesz, ezért Magyar Levente fogadja majd a diplomatát. További részletek itt.

Addig se az adriai jachtozásról kell beszélni?

A 24.hu az ügy kapcsán még vasárnap megjegyezte, hogy Szijjártó Péter még mindig nem adott magyarázatot arra, miből telt neki a héten nyilvánosságra került adriai luxusnyaralására, és hogy milyen módon jutott hozzá a negyedik leggazdagabb magyar, Szíjj Lászlóhoz köthető jachthoz, aminek a fedélzetén lefotózták, miközben az akkori Facebook-posztjai azt a látszatot kelthették, hogy éppen nagy erőkkel dolgozott az irodájában.

Az eset kapcsán a hvg.hu arról írt hétfőn, hogy a legtöbb esetben PR-akciónak használja a magyar külügy a diplomaták bekéretését. A lap szerint ritka alkalom szokott lenni külföldi diplomaták bekéretése, és akkor sem feltétlenül verik nagydobra. A Szijjártó Péter által vezetett magyar külügyminisztérium ennek ellenére feltűnően sokszor él vele. Az elmúlt években a legtöbbször a kormányt ért kritikák miatt csuklóztatták a nagyköveteket, de akadt pár súlyosabb ügy is. A hvg.hu cikke szerint mostani német ügy nem az. A lapnak elmondta az ügyről véleményét Balázs Péter, korábbi külügyminiszter, aki mesterségesen konstruált konfliktusnak nevezte a lépést, ami szerinte nem tesz jót magyar-német kapcsolatoknak. Szerinte észszerűtlen a magyar érdekek szempontjából.

Ő is felvetette, hogy óhatatlanul felmerül, hogy a magyar diplomácia vezetője miről akarja elterelni a figyelmet, de a hvg.hu kérdésére, hogy ez esetleg a miniszter adriai jachtozása lenne-e, nemmel felelt. Szerinte túl messze esik egymástól a két dolog.

A hvg.hu megkereste az ügyben a német külügyminisztériumot is, hogy mennyire tartják a nyilatkozathoz képest arányosnak a magyar diplomáciai lépéseket, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: államtitkár antiszemitizmus diplomácia külügyminiszter Németország NER Orbán-kormány Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés