Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 24. 17:16

Szájmaszk a vonatokon: itt van, ott nincs

Le sem írnám, ha nem személyes tapasztalat volna. A hétvégén vonattal jártam meg oda és vissza a Balatont. Egész mást tapasztaltam a Szeged-Budapest, mint a Szeged és Lepsény közötti úton. A különbség döbbenetes volt.

Hirdetés

A Szegedről Budapestre tartó vonat IC-kocsijában ülve olyan érzésem lehetett, hogy képtelenség szabálykövetőbb társadalmat találni a magyarnál. A kocsiba érkező utasok kivétel nélkül maszkban szálltak fel, ebben várakoztak a kalauz érkezésére.

Semmifajta lazaságot nem érzékeltem a közel kétórás út alatt. A kocsimban ülő utasok nem „könnyítettek magukon”, nem vették le a maszkjukat. Nem lesték, mikor jön vissza a kalauz, hogy ekkor észrevétlenül újra magukra illeszthessék a maszkot. Éppen ezért a kalauznak nem kellett senkit figyelmeztetni az utazás egészségügyi szabályaira.

Mintha egy egészen másik világba cseppentem volna, amikor felszálltam a Kelenföldről a Balaton déli partjára tartó vonatra. Tartva magamat a szabályokhoz maszkban léptem fel a peronról, de az érkező vonatra felszállva azt láttam, hogy a kijelölt kocsimban az utasok töredéke takarta el száját és orrát. Az új felszállók menetjegyének kezelésére érkezett kalauz láthatóan tudomásul vette a szabályokkal dacolók magatartását és senkit nem figyelmeztetett arra: mik volnának a szabályok.

A vasárnap délutáni visszaúton mindez kísértetiesen megismétlődött. Amikor Lepsényben vonatra szálltam a zsúfolt kocsiban alig találtam szabad helyet, de olyan embert is alig, aki maszkot hordott volna. A teljes képhez tartozik, hogy egészen Kelenföldig nem bukkant fel a kalauz, így nem tudhatom, figyelmeztette volna-e az utasokat a szabályok betartására.

Az ezúttal Kelenföldről Szegedre közlekedő vonaton ismét merőben más kép fogadott. Kocsimban mindenki – tényleg mindenki – arcmaszkban ült, így a kalauznak kizárólag a menetjegyeket kellett ellenőriznie. Úgy éreztem a vonatút alatt, mintha nem is ugyanabban az országban közlekednék.

Rend, fegyelem, szabályok betartása Szeged és Budapest, valamint Budapest és Szeged között. Ezzel szemben szabálykerülés vagy annak egyenesen teljes semmibevétele Budapest és a Balaton déli partjára tartó vonaton.

Tisztában vagyok vele, hogy személyes tapasztalataim nem általánosíthatóak. Egy-egy vonatút, és a vonatok esetében is inkább csak az egy-egy kocsiban szerzett ismereteim érvényességi köre bizonyára korlátozott érvényességű.

Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy óriási volt a kontraszt a két vasútvonalon tapasztaltak között. Ráadásul a két út alkalmával a látottak kísértetiesen hasonlítottak egymásra.   

Ezek után elektronikus levélben kerestem meg a MÁV ZRT. Kommunikációs Igazgatóságát, az iránt érdeklődve, hogy: „Van, lehet valami konkrét oka annak, hogy az arcmaszk-viselésben ekkora különbségek tapasztalhatóak a MÁV különböző vonalain?”

Kérdésemre az alábbi válasz érkezett:

„A koronavírusjárvány terjedésének megakadályozása érdekében a tömegközlekedési eszközökön, így a vonatokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. A vasúttársaság arra kéri a vonaton közlekedőket, hogy továbbra is tartsák be a kötelező egészségvédelmi rendelkezéseket. A maszkhasználati kötelezettségre az állomási és a fedélzeti hangos, valamint szöveges utastájékoztató eszközök, a vonatok ajtaján pedig figyelmeztető táblák hívják fel az utasok figyelmét. Amennyiben az utason nincs maszk, a jegyvizsgáló megkéri, hogy takarja el a száját és az orrát. A vonattal utazók általában együttműködők, van náluk maszk, és kérésre fel is veszik.

A nyári, meleg időszakban romlott a maszkhordási fegyelem, ezért a vasúttársaság szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre. Az elmúlt három hét alatt a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen több mint 2000 vonaton tartottak ellenőrzést, és figyelmeztették a maszk nélkül utazókat.

Az érintett munkavállalói – járművezetők és jegyvizsgálók – számára a vasúttársaság folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszerelést, és kötelezi őket a maszkviselésre, hogy se magukat, se az utasokat ne tegyék ki fertőzésveszélynek.

Üdvözlettel:

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság”

Nem tudom, hogy okosabbak lettünk-e, és abban sem vagyok biztos, hogy lehet-e igazságot tenni ebben az ügyben.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi maszk MÁV vonat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés