Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Keresik a megoldást, hogyan lehet járvány idején nagykoncerteket tartani: Németországban több mint ezer emberrel végeztek tudományos teszteket
Túl a városon 2020. augusztus 23. 22:21

Keresik a megoldást, hogyan lehet járvány idején nagykoncerteket tartani: Németországban több mint ezer emberrel végeztek tudományos teszteket

Eredményes volt a fertőzésbiztos tömegrendezvény formátumának kifejlesztésére szervezett lipcsei koncertszimuláció.

Hirdetés

Megfelelő minőségben és mennyiségben rögzítettek adatokat a koronavírus-fertőzés veszélyét minimálisra csökkentő tömegrendezvény formátum kifejlesztésére szervezett hétvégi popkoncert-szimuláción a németországi Lipcsében

– nyilatkoztak a kutatás vezetői vasárnap.

A tömegrendezvények résztvevőinek viselkedését valósághű körülmények között vizsgáló kísérletre ugyan a várt négyezer helyett csak 1500 ember jelentkezett résztvevőnek, de így is kellő mennyiségű és minőségű adat gyűlt össze a tudományos alapozású megoldások kidolgozásához – mondta a hallei egyetemi klinika RESTART-19 elnevezésű kutatásának vezetője, Stefan Moritz.

A résztvevők együttműködők voltak, pedig tíz órán át tartott a szimuláció.

„Nagyon jó volt a hangulat, és rendkívül elégedettek vagyunk a résztvevők fegyelmezettségével” – mondta Moritz, hozzátéve, hogy a Szászország és a Szász-Anhalt tartományi kormány 990 ezer eurós, vagyis mintegy 345 millió forintos támogatásával folytatott kutatás eredményeit várhatóan október első felében mutatják be.

A legfőbb cél megállapítani a követelményeket, keretfeltételeket a koronavírus-világjárvány alatt is biztonságosan megtartható tömegrendezvényekhez.

A kísérletben három formátumot vizsgáltak. A lipcsei Quarterback Immobilien Arenában, amiben sport-, és kulturális rendezvényeket szoktak tartani,

  • elsőként a járvány előtti alapszabályok szerint bonyolították le egy koncert folyamatát a kapunyitástól az utolsóként távozó vendégeket szállító villamos elindulásáig.
  • A kísérlet második részében a résztvevőknek egy olyan fertőzésvédelmi szabályrendszert kellett követniük, amit a utóbbi hónapokban megszokott járványlassító megoldások alapján dolgoztak ki koncertre optimalizálva.
  • A harmadik részben egy szigorított rendszer alapján tartottak minikoncertet, így például kikötötték, hogy a nézőknek legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A résztvevők, akik csak negatív koronavírus-teszt eredménnyel és testhőmérséklet-mérés után léphettek be a sportcsarnokba, jeladó készüléket viseltek, hogy a kutatók rekonstruálhassák mozgásukat. Fluoreszkáló kézfertőtlenítőt is kaptak, hogy azonosíthatók legyenek a felületek, amiket megérintettek.

A kutatók egy sor további adatot is rögzítettek műszereikkel, vizsgálták például a csarnokban keletkező légáramlatokat.

A három minikoncertet a német nyelvterület egyik legnépszerűbb popsztárja, Tim Bendzko adta.

A hangulat meglepően jó volt, és a lipcsei közönség nagyon jól ismerte a dalszövegeket – jegyezte meg a dalszerző-énekes, aki szerint a kutatás remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy hamarosan igazi koncerteket tarthassanak, közönség előtt.

Ez nagyon sok embernek fontos, messze nem csak azoknak, akik a színpadon állnak

– mondta Tim Bendzko, hozzátéve, hogy

a rendezvényszervező szakmában az emberek 99,9 százaléka a színfalak mögött dolgozik, és sürgősen megoldásokat kell találni arra, hogy folytathassák munkájukat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség fertőzés járvány koncert koronavírus kutatás Németország teszt tudomány világjárvány vírus Lipcse szimuláció pop popsztár rock fesztivál zene tánc
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés