Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Magyarországot bírálta a német külügyi államtitkár, erre Szijjártó Péter bekérette hétfőre a német nagykövetet a minisztériumba
Túl a városon 2020. augusztus 23. 17:48

Magyarországot bírálta a német külügyi államtitkár, erre Szijjártó Péter bekérette hétfőre a német nagykövetet a minisztériumba

Igaz, ő akkor éppen Kínában lesz, de szerinte a szociáldemokrata politikus olyat mondott, amit nem lehet szó nélkül hagyni.

Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette Németország budapesti nagykövetét Michael Roth német politikus szombati nyilatkozata miatt – derül ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közzétett posztból.

Szijjártó Péter posztja szerint a német szociáldemokrata külügyi államtitkár a nyilatkozatában „antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarország kapcsán”, emiatt hívják be a nagykövetet.

„Mivel én akkor már Kínában leszek, a nagykövetet Magyar Levente miniszterhelyettes fogadja”

– írja a sokat utazó és nagyon elfoglalt Szijjártó Péter.

A miniszter a vasárnapi Facebook-posztjában nem írja, hogy Michael Roth pontosan mit és hol mondott Magyarországról, a hvg.hu viszont megírta: a német államtitkárral péntek délután a t-online.de oldalon jelent meg egy interjú, ebben a többi között arról beszél, hogy az uniós támogatások kiosztását a jogállamisághoz kellene kötni, és hogy a nem demokratikus eszközökkel élő lengyel és magyar kormányokkal szemben az EU-nak a civileket kell támogatnia ezekben az országokban. A lap szerint az antiszemitizmus egyetlen alkalommal került szóba az interjúban, ekkor a német politikus ezt mondta:

„Az egyik, amiért megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben, az az elvaduló antiszemitizmus. De nem beszélhetek kritikusan más országok az antiszemitizmusáról anélkül, hogy megemlíteném az antiszemitizmus rettenetes előretörését Németországban.”

Szijjártó Péter egy korábbi, szombati Facebook-posztjában hosszabban is reagált az elhangzottakra, akkor a többi között azt írta, hogy Michael Roth évek óta minden létező alkalmat megragad arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot támadja, de ezekre általában már csak legyinteni szoktak. 

„Ma viszont valami olyasmit mondott Michael Roth, ami után nem lehet nem megszólalni. A német államtitkár ugyanis feltette a régi lemezt és antiszemitizmussal vádolta meg hazánkat”

– írja Szijjártó, aki a posztjának ezen a pontján közvetlenül a német politikushoz szól, magyarul a következőket írta:

„Kedves Michael! Kérlek, engedd meg (mivel régóta ismerjük egymást, tegező viszonyban vagyunk), hogy felhívjam figyelmedet arra a tényre, hogy Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van, a zsidó honfitársainknak nem kell félniük, kulturális fesztiváljaikon nincs szükség állig felfegyverzett katonákra, a zsinagógákat és a temetőket állami finanszírozással építettük újjá és büszke házigazdái voltunk tavaly az Európai Maccabi Játékoknak.

Tisztelettel kérlek, fejezzed be a magyar emberek méltatlan támadását, és ha javasolhatom: mielőtt legközelebb ilyen súlyos témában megszólalsz, nézz körül saját házatok táján!”

A 24.hu az ügy kapcsán megjegyzi, hogy Szijjártó Péter még mindig nem adott magyarázatot arra, miből telt neki a héten nyilvánosságra került adriai luxusnyaralására, és hogy milyen módon jutott hozzá a negyedik leggazdagabb magyar, Szíjj Lászlóhoz köthető jachthoz, aminek a fedélzetén lefotózták, miközben az akkori Facebook-posztjai azt a látszatot kelthették, hogy éppen nagy erőkkel dolgozott az irodájában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: államtitkár külügyminiszter nagykövet Németország NER Orbán-kormány Szijjártó Péter antiszemitizmus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés