Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 23. 14:55 Forrás: Szegedi Tükör

Lakner Zoltán: Válságálló-e a rendszer?

Lehetetlen megmondani, a választásokig milyen gazdasági megpróbáltatások érik még a magyar társadalmat, és azokat hogyan éli majd meg. Jegyzet.

Hirdetés

A vártnál – legalábbis a pénzpiaci elemzők zöme és a kormány várakozásainál – súlyosabb volt a magyar gazdaság visszaesése az áprilistól júniusig tartó időszakban.

Nem vagyunk sereghajtók Európában azzal, hogy nálunk 13,5 százalék a zsugorodás az előző év azonos időszakához képest, ez ugyanis enyhébb az Európai Unió és az euróval fizető országok átlagánál. Az európai összesítést azonban tulajdonképpen négy ország drámai teljesítménye, a spanyol, az olasz, a francia és a portugál adat húzza lefelé.

Ellenben a magyar növekedési mutató minden visegrádi, illetve minden közép- és kelet-európai uniós országénál rosszabb.

Mindezt együtt látva elég vékonyka a pénzügyminisztériumi kommentár, miszerint „a magyar gazdaság az unió átlagánál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben”. Kezeljük ezt értékén, hiszen a politikai kommunikációban fontos mindig megtalálni azt a számot, amelyikre hivatkozni előnyös.

Lehet most az a soron következő hivatalos várakozás, hogy akkor majd a harmadik negyedév hoz most már aztán tényleg fellendülést, meg hogy minél nagyobb a 2020-as csökkenés, annál nagyobb lesz a 2021-es növekedés, hiszen alacsony bázisról kell elrugaszkodnunk. A helyzet azonban valószínűleg bonyolultabb ennél, aminek vannak politikai következményei is.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben az Orbán-rezsim tartós fennállásának alapját nem kizárólag a propaganda, a választási rendszer és a médiapiac eltorzítása, valamint minden fellehető pénznek a klientúrához terelése szolgáltatja. Gazdasági alapjai is vannak a rendszernek, elvégre az egykulcsos adónak, az adókedvezményeknek, a csoknak valóban vannak haszonélvezői.

Igencsak egyenlőtlenül oszlottak el az uniós pénzek által pörgetett növekedés előnyei a társadalmon belül, de így is sokan gyarapodtak az elmúlt években. A leghátul lévők közül sokan szintén úgy érzik, előbbre léptek, mert ha kevés pénzért is, de végre stabil foglalkoztatáshoz jutottak, amire korábban évtizedekig nem volt példa. 

A mostani gazdasági mutatók három dolgot világosan jeleznek.

Az egyik, hogy a magyar gazdaság – benne a foglalkoztatás és az átlagos keresetnövekedés – éveken át tartó javulása idén megtorpant. Visszaestünk a nemzeti össztermék 2016-os szintjére, és csak találgatásaink vannak arról, hogy a válság előtti teljesítményt 2021 végére vagy csak valamikor 2022-ben érjük-e el újra, netán még később. A második, hogy minden bizonytalan. Mert bár a gazdaság visszatért a kijárási korlátozások idején megélt bénultságból, számos szektor regenerálódása egyáltalán nem automatikus. Nem minden és mindenki pattan vissza a magasba a gödör aljáról, mint egy gumiszőnyegről. A harmadik tényező pedig maga a koronavírus-járvány, amelynek nyomán ez az egész helyzet kialakult. A sokat emlegetett második hullám súlyosságát és idejét teljes homály fedi, és fogalmunk sincs, mivel járna a hétköznapi életre nézve.

Mindezek alapján úgy kanyarodunk rá a 2022-es parlamenti választáshoz vezető útra, hogy lehetetlen megmondani, addig milyen gazdasági megpróbáltatások érik még a magyar társadalmat, és azokat hogyan éli majd meg.

Azt sem vehetjük biztosra, vajon felfelé vagy lefelé tartunk-e majd a választás idején. Ami azért fontos, mert a gyengélkedő gazdaság sosem jó előjel a hivatalban lévő kormány számára. Ugyanakkor egy tekintélyelvű rendszer esetében azzal is járhat a krízis, hogy a hatalom birtokosai az addiginál keményebb eszközöket vetnek be pozíciójuk megőrzése érdekében.

Akkor aztán kiderül, maga a rendszer mennyire válságálló.

Lakner Zoltán

(Nyitókép: koronavirus.gov.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió gazdaság gazdasági válság járvány jegyzet koronavírus Lakner Zoltán NER Orbán Viktor Orbán-kormány választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés