Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 21. 16:58

Régen látott mínuszok az európai gazdaságokban, a magyarban van az egyik legnagyobb baj

Azt nem állíthatjuk, hogy soha nem látott mértékben, de azt igen, régen látott mértékben zuhant a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság teljesítménye. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet Európában, és még szűkebben az EU gazdaságaiban.

Hirdetés

Örök vita tárgya, hogy a GDP (bruttó hazai termék) mennyire alkalmas mutatószám egy-egy ország teljes gazdasági teljesítőképességének mérésére és megítélésére. De jobb mutatószám híján leginkább ezt használjuk. A járvány terjedését időben is követni tudjuk a GDP alakulása kapcsán, már csak azért is, mert az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat negyedévente adja közre felméréseit.

Ezekből kiderül, hogy az első negyedévben szerény mértékben csökkent az euróövezet GDP-je, mindössze 3,1 százalékkal, míg az unióé 2,5 százalékkal. Persze ehhez hozzátehetjük, hogy az azt megelőző közel tíz éves gazdasági fellendülés számai után ezek az adatok is mellbe vágóak voltak, de a feketeleves csak ez után következett.

A második negyedév – április-június – számai borzasztóak. A briteket már nem szolva, Spanyolország GDP-je csökkent a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal, majd Magyarország (-14,5 százalék), Portugália (-13,9 százalék) és Franciaország (-13,8 százalék).

Legkevésbé Finnországot (-3,2 százalék), Litvániát (-5,1 százalék) és Dániát (-7,4 százalék) viselte meg a járvány – olvasható a vg.hu MTI-re hivatkozó összeállításában.

A gazdasági portál cikkéből az is kiderül, hogy éves összehasonlításban is Spanyolország volt a legrosszabb helyzetben, 22,1 százalékos GDP-csökkenéssel, majd Franciaország (-19,0 százalék), Olaszország (-17,3 százalék), Portugália (-16,3 százalék) következik. Vagyis e tekintetben a magyar adatok jobbak. 

Az adatsorból világosan látszik, hogy azoknak az országoknak a gazdasági sínylette meg a legjobban a járványhelyzetet, ahol a legtöbb megbetegedést és a legtöbb halálesetet regisztrálták. Az Eurostat nem közli a brit adatokat, noha a közösséget elhagyó, kontinentális szinten komoly gazdaságot működtető országot rendkívül súlyosan érintette a járvány. A legtöbb koronavírussal összefüggő halálesetet Nagy-Britanniában jegyezték fel. 

Az Eurostat adatai alapján tudható, hogy a második negyedévben az euróövezetben 15, míg az Európai Unió tagállamaiban összesen 14,1 százalékkal csökkent a nemzeti össztermék értéke az előző év hasonló időszakával összevetve.

Némileg vigasztalóbb a kép, ha azt nézzük, mennyivel csökkent a foglalkoztatottak száma az eurózónában. A statisztika szerint 2,8 százalékkal, ami azonban lényegesen rosszabb szám, mint az elemzői várakozások. Ezt az értéket 1,7 százalékra várták.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdasági válság GDP válság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés