Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Törökország 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt, ahol nem is szabadott volna kutakodniuk
Túl a városon 2020. augusztus 21. 15:16

Törökország 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt, ahol nem is szabadott volna kutakodniuk

A török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az isztambuli Dolmabahce palotából közvetített televíziós beszédében.

Hirdetés

Erdogan jelezte: Ankarának az a célja, hogy 2023-ban – a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében – a „nemzet szolgálatába” állítsák a fekete-tengeri földgázt.

A Fatih hajó július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna-1 megjelöléssel ellátott övezetében. A török államfő közölte: a térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el.

Erdogan rámutatott: hasonló jó hírt várnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből is, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt. Az EU szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot.

A 320 milliárd köbméternyi földgáz egyébként nem számít extrém soknak. Oroszország és az Egyesült Államok ennek a dupláját termeli ki évente (kb. 650 milliárd köbmétert),  Kanada, Katar és Irán nagyjából a felét, azaz 160 milliárd köbmétert. Törökország egyébként évente mintegy 50 milliárd köbméter földgázt használ el, tehát a most feltárt gázmennyiség mindössze hat évre lenne elég.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gáz Recep Tayyip Erdogan Törökország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés