Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A gengsztervilág titkai: Szegeden mutatta be új könyvét Tasnádi Péter, aki ismét megvádolta Gyárfás Tamást
Szegeden 2020. augusztus 21. 12:54

A gengsztervilág titkai: Szegeden mutatta be új könyvét Tasnádi Péter, aki ismét megvádolta Gyárfás Tamást

Képriport
Kisnyugdíjasként él, százezer forintnál kevesebbet kap kézhez Tasnádi Péter, akit az 1990-es években keresztapának tartottak Budapesten. Most írta meg harmadik könyvét ennek bemutatóján járt Szegeden.

A hivatalos, augusztus 25-i budapesti könyvbemutatót megelőző szegedi találkozó helyszínének kicsit szokatlan volt a Golden Presszó, ahol Tasnádi Péter A gengsztervilág Magyarországon című könyvét árulta és dedikálta. Vagyis hagyományos író-olvasó találkozónak aligha nevezhetjük a rendezvényt, de erre talán nem is volt szükség, mert asztalához bárki odaülhetett, és beszélgethetett vele.

Tasnádi Péter azért nem volt mindig ilyen könnyen megközelíthető. Az egykor őrző-védő céget vezető vállalkozó igazi nagypályás figurája volt az 1990-es évek Budapestjének. Az ő felügyelete alá tartozott Közép-Európa egyik legnagyobb piaca, a 60 ezer négyzetméteres józsefvárosi.

A velünk folytatott beszélgetésben elmondta, hogy nagyon sok fővárosi és vidéki szórakozóhely védelmét ugyancsak az ő cége látta el, de nagy élelmiszeripari cégeket, például malmokat is védtek.

Minden kérkedés nélkül mondta el, hogy 1995-ben havonta 30-40 millió forintot keresett, ami még ma is nagyon nagy pénz lenne. Egyebek mellett ez volt a forrása az akkor egymilliárd forintért épült luxuspalotájának. Egy valamivel nem számolt, más megfogalmazásban, elszámolta magát: azt mondja, nem vette kellően figyelembe, hogy mennyire irigyek és hiúak a magyarok.

Az élet nehéz. Thug life (A nyitóképről galéria nyílik; fotók: Szabó Luca)

Itt nem szabad kilógni a sorból – fogalmazott, amihez hozzátette. „Hibáztam, és a hibám az exhibicionizmusom volt. Nagyon szerettem úgy szerepelni, és abban a színben feltűnni, hogy én tényleg keresztapa vagyok. Minden adottság és minden attribútum megvolt ehhez. Az, hogy úgy öltözködtem, olyan cipőt hordtam, testőrökkel kísértek, drága autókkal jártam, nagy palotában éltem – hallhattuk.

Tasnádi testvérének a férje Láposi Lőrinc rendőrtábornok volt, akinek a tábornoki értekezleten többen elmondták: szóljon rokonának, hogy „ne csinálja ezt a felhajtást, ez bennünket nagyon zavar”. A kéretlen tanácsot azonban nem fogadta meg, úgy gondolta: maga kereste meg hozzá a pénzt, így aztán ne szóljon bele senki abban, milyen életvitelt folytat. A volt vállalkozó ma úgy látja: ez lett a veszte. A hatóságokat és az üzleti vetélytársait is nagyon zavarta Tasnádi életvitele és stílusa, az általa eljátszott keresztapa szerep.

„Szeretném elmondani, mi történt az elmúlt húsz-harminc évben Magyarországon, és mi történt velem” – válaszolta arra kérdésre, miért ír könyvet. A most megjelent kötet magánkiadásban készült, míg a korábbi kettő, a Maffia életre-halálra és 983 nap a Fidesz börtönében könyvkiadónál.

A váltást firtató kérdésünkre Tasnádi Péter úgy válaszolt, hogy bár nagyon jól fogytak az előző könyvek – az első húszezer, a második nyolcezer példányban talált gazdára –, de az ötezer forintos könyvárból csak ezer forint lett az övé.

Éppen fordított a helyzet a magánkiadás esetén, mert egy hasonló árú könyv kapcsán négyezer forint lesz az alkotóé. Ez még akkor is megéri, ha tisztában van vele, hogy magánterjesztés esetén képtelenség annyi könyvet eladni, mint könyvesbolti forgalmazás mellett.

Egyáltalán nem titok, hogy szüksége is van a hetven fölött járó Tasnádinak a könyvírásból származó bevételre, mert kevés nyugdíjat kap. Azt is elmondta: megtakarított pénze nincs. A hosszú pereskedések, a közel húsz éves börtön és a volt üzlettársak minden korábbi vagyonát elvitték.

Eddig kötetei kapcsán nem indítottak ellene sajtópereket és nem kapott fenyegetéseket sem. Mint elmondta: komoly jogi tudást szerzett az elmúlt évtizedekben, így tisztában van vele, mit és hogyan lehet leírni. Haragosai sincsenek, amit azzal is bizonyítani igyekezett, hogy mindenhova egyedül jár. Nem fél, és valójában nincs is kitől félnie.

Az írást azért is tartja fontos feladatában, mert „iránymutató példa lehet a fiatalok számára, hogy mit lehet, és mit nem lehet csinálni, hogy ne hasonlóképpen járjanak, mint én” – fogalmazott. Ez korántsem annak beismerése, hogy sok rosszat tett – tette hozzá –, de a hibák beismerése mégis fontos.

Újabb részletek a Fenyő-gyilkosságról

Tasnádi a legújabb könyvében is felbujtással vádolja Gyárfás Tamást. Azt írja, hogy a rendőrség éveken át azt hitte, (Tasnádinak) köze van Fenyő János 1998-as meggyilkolásához, de ő csak kihasználta Gyárfás naivitását. 

„Fenyő Jánossal korábban üzleti kapcsolatban álltam. Amikor visszatelepült az Egyesült Államokból Magyarországra, szerteágazó vállalkozásai közül a médiabirodalmára fektette a hangsúlyt, mert ezzel azt remélte, hogy irányítani tudja a közéletet és az üzleti világot” – írja a könyvben Tasnádi. „Annyit tudni kell, hogy én 1997-ben találkoztam Gyárfással, aki még számomra is meglepő megbízással állt elő. Megkérdezte tőlem, hogy meg tudnám-e oldani Fenyő kiiktatását, s ha igen, ez mennyibe kerülne. Gyorsan osztottam, szoroztam – mint aki nem először oldott meg ehhez hasonló „felkérést”. Tamás szentül meg volt győződve arról, hogy én egy mindenható keresztapa vagyok, aki játszva, rutinból elintéz ilyeneket – majd közöltem, hogy minden csak pénz kérdése. Nem akartam azonnal rávágni a számot, amire gondoltam. Méla egyszerűséggel odavetette, hogy: „Mennyi?!” Egyetlen percig sem gondoltam komolyan, hogy én ebben egyáltalán szerepet szeretnék vállalni, így mondtam egy általam korrekt árnak vélt összeget. Másnap meg is kaptam a kért összeg felét készpénzben” – teszi hozzá a könyven az egykori keresztapa, aki azt állítja, hogy ő csak kihasználta Gyárfás balekségét, és az összeg második felét is úgy kapta meg Gyárfástól, hogy közben nem is ő intézte el Fenyőt.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: A gengsztervilág titkai könyv Tasnádi Péter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés