Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 21. 09:14

Ceglédi Zoltán: Szijjártó, a fillérba… fillérszeretkező, na

Van erre egy szép magyar szleng, sajtóban az ember nem használja, egymás közt annál inkább. Pontosan leírja, mi az alapvető gondom a külügyminiszter jachtozásával.

Hirdetés

Közismert sztori, épp most kulminál: a magyar külügyminiszter, a nyugatra taposó, keletre nyaló habitusáról és hülye hajáról (ok, csak irigy vagyok) ismert Szijjártó Péter egy adriai luxusjachton ejtőzött, ami egy magyar nagyvállalkozóé. Lady MRD a jacht neve. Míg a hajókázás folyt, a külügyér Facebook-oldalán öltönyös-telefonálós képek voltak hivatottak fenntartani a látszatot, hogy igenis ég a keze alatt a munka.

Ezer baj van az egész történettel, de én mégis az ezeregyedikkel jönnék most. Hogy tudniillik

miért ilyen stílustalanul fillérmatyi, ilyen krajcárkároly a mi külügyminiszterünk. Egészen biztos vagyok abban ugyanis, hogy ki tudna fizetni egy rendes luxusnyaralást a saját zsebéből is.

Tényleg csak a családdal, semmi oligarcha-társaság, semmi aggodalom, hogy lebukok-e (látták a fotón az arckifejezését? Minden, csak nem relaxált). Simán bérelhetett volna saját pénzből is valami normális hajót. De nem, neki a nullaforintos kölcsönluxus kellett. Ez pedig azt jelzi, hogy hiába szedte meg magát ez a társaság immár egy évtizedes harácsban, hiába próbálja egy új arisztokrácia külsőségeit magára biggyeszteni, „élcsapata” valójában pont olyan, mint a faék egyszerűségű óriásplakátok, amelyekkel kitapétázza az országot. Szijjártó sem lett diplomata a szó eredeti értelmében – az, hogy tud kiabálni angolul, nem elegendő ehhez. Ugyanaz a méregdrágán vásárolt, ordenáré püspöklila Habony-kabát lóg még mindig az előszobában. Íme, itt van Szijjártó fűthető medencés behajtóbarokk dácsája:

A 167 millió forintért vásárolt „behajtóbarokk” stílusú villa. A sajtóérdeklődésre, ami azt firtatta, miből tudott százmillós ingatlant venni, a családi segítség volt a megoldás (fotó: Népszava)

Mindezt pedig nem azért fontos rögzítenem, hogy most akkor egy jót ugráljak ezen az igénytelenségen. Hanem azért, mert ennek az ellenkezőjét kell mutatnia egy valamirevaló ellenzéknek.

Nehezen viselem azt, amikor en bloc a Fidesz viselkedését alig leplezett rajongással figyeli az ellenzék, és lehető legtöbb formai elemét, esetleges velejáróját másolni próbálja.

Senkit nem lehet úgy leváltani, hogy ugyanazt csinálom, mint ő. Az ellenkezője a jó válasz. Nem az „ellenzéki Lázár János” meg „ellenzéki Németh Szilárd” előtalálása, nem a „mi is legyünk olyan buflák” felszabadító otrombasága. Szijjártó Péterrel szemben egy valódi, normálisan felöltözött és emberi hangon beszélő ellenzéki külpolitikus lehet nyerő. Mondok egy merészet: egy Kovács László 2.0 például. A fideszes Nemzeti Konzultációt sem fogja soha leverni egy ugyanolyan ellenzéki adatgyűjtés – de az igen, ha valódi agórákat nyitnak, ahol valódi párbeszéd zajlik, nem ikszelős kamukérdőívezés Soros „bűneiről”. Egy ellenzéki rétor se abban versenyezzen a kormánypárti szónokkal, hogy ő tud-e még durvábbakat mondani, hanem derüljön ki az, hogy könyveket olvas és képes azokból idézni is. Hogy ért a szakmájához és az alapján érvel, vitázik. Hogy nem csinál bohócot magából egy csomag száraztésztát hurcibálva.

Amikor a kormány egyik „arca” a procc, ostobán urizáló teremfocista, akkor olyan ellenzékit akarok látni, aki otthonosan mozog külföldön, éli és érti a más kultúrát. És tartalmat, a fene egye meg, sűrű és merész tartalmat az ellenzéki politikába!

Amikor a Fidesz vállaltan a legprimkóbb utat járja, migránsozva, buzizva, cigányozva, akkor az ellenzéknek legyen vállalt és kiérlelt és radikálisan képviselt, okos programja a menekültpolitikára (és például a kvóta kiváló dolog ám!), álljon bele a legteljesebb LMBT+ jogegyenlőségbe, és ne tegyen engedményt a rasszizmusnak.

Ahol ilyen fillérnősző kakadu az egyik opció, ott legyen nagyon más az ellenzéki alternatíva. A Fidesz bukását az hozza el, ha a többség talál nála jobbat. Nem ugyanolyat, nem ostobábbat, hanem jobbat, aki- ami nagyon más. Amíg viszont az ellenzék egyes prominenseit is oda tudjuk képzelni az oligarcha ingyenjachtjára, addig ez szinte lehetetlen.

Ceglédi Zoltán

(Nyitókép: Átlátszó/Németh Dániel)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán Lady MRD luxusjacht oligarcha Orbán-kormány Szíjj László Szijjártó Péter vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés