Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 20. 11:37

Szijjártó-ügy: kiszámolták, mennyibe kerül egy hétre egy olyan luxusjacht, amin Orbán jobbkeze adriázott

Már két napja nem mond le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Szíjj László milliárdos luxusjachtján bukott le.

Hirdetés

Több probléma is van Szijjártó Péter jachtos nyaralásával, az egyik, hogy egy közpénzzel kitömött milliárdos, Szíjj László tulajdona a hajó, ami bőven felveti a korrupció gyanúját. Normális demokráciában sokkal kevesebbért is lemondanak felelős kormánytagok.

A másik probléma nem is elsősorban az, hogy Szijjártó munkát mímelt a Facebookon, azt sugallva, hogy lázasan egyeztet a fehérorosz ügyben, mert ezt akár meg is tehette a luxushajón, igaz, bénaság volt ezeket hivatali dolgozós képpel illusztrálni.

Sokkal fontosabb kérdés – ami kapcsolódhat a korrupciógyanúhoz –, hogy mennyibe kerülhetett az adriázás a külügyminiszternek, ki fizette azt, és miért. Hiszen ugyebár a hajó egy közpénzeken meggazdagodott milliárdosé.

Ezért számolta ki a G7 nevű gazdasági lap, mennyi lehetne a hatmilliárd forint értékű Lady MRD néven futó luxusjacht heti bérleti díja egy magunkfajta egyszerű polgárnak.

A Bennetti olasz gyártó Crystal 140-ese potom heti 180 ezer euróért bérelhető a YachtCharterFleet-en, ez nagyjából 63 millió forintot jelent. De találtak 188 ezer euróért is (66 millió forint).

A Lady MRD-hez hasonló „lélekvesztőt” napi 11 ezer euróért kínálnak még, ezek is 10 férőhelyesek, háromszintesek és több mint 40 méteresek, amihez minimum 7 fős legénység kell.

Tehát, még ha tíz felé is dobják szét a hajó bérleti díját, akkor is 6 millióba kerül egy hét vele az Adrián, és akkor még a többi költséget nem is számoltuk.

Két adat még:

  • Szijjártó Péter éves fizetése bruttó 23 millió 640 ezer forint.
  • Szíjj László 2010 óta tízszeresére növelte cégei árbevételét a közbeszerzéseknek köszönhetően, vagyonát 200 milliárd forint fölé helyezik, tavaly 4. volt a Forbes leggazdagabb magyarokat felsoroló listáján.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Adria luxusjacht Szíjj László Szijjártó Péter ár bérleti díj Lady MRD
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés