Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 19. 14:33

Cservenák Zoltán: Gazdid van-e, kutya?


Hirdetés

Nem új dolog az újságírókat szemtől szemben olyan módon lekutyázni, hogy a lapjuk tulajdonosát gazdinak nevezik. Lázár János is előszeretettel használta ezt a szófordulatot, amikor még miniszter volt. Ezt tette most Budai Gyula is, aki a 24.hu újságíróját, Spirk Józsefet találta meg a Szijjártó-ügyben a Facebookon avval a megjegyzéssel, hogy „sebaj, lesznek fotók a gazdid luxusárol is”. A gazdi itt most Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa. Vaúúúú.

Igaz, talán Lázár és Budai, de talán még az ő gazdijuk, Orbán Viktor sem gondolt bele, hogy egy jó újságíró, az végtére is valóban kutya, mégpedig őrkutya, vagy, ahogy „a művelt francia mondaná”: watchdog. Ezek az őrkutyák társadalmunk legjobb, leghűségesebb barátai, ők végzik el azt a munkát, amire az állampolgárnak nincs ideje: ellenőrzik a tekintetes miniszter urakat, hogy mire és hogyan költik el az állampolgárok befizetett adóforintjait, nyaralnak-e tízmilliárdos állami megbízásokon meghízott milliárdosok luxusjachtjain, vagy repülgetnek-e focimeccsekre a luxus magánrepülőiken. Mert a rothadó erkölcsű országokban az adriázás és a meccsre járás ilyen módon már korrupciónak számít. Ilyen watchdogok dolgoznak az Átlátszónál, a 24.hu-nál, a HVG-nél, a 444.hu-nál és dolgoztak az Indexnél is.

De ízlelgessük még Budai szavait:

„Sebaj, lesznek fotók a gazdid luxusáról is”.

Ezek szerint Budai beismeri Szijjártó luxusnyaralását, amiről a 24.hu megírta, hogy „az éves miniszteri fizetésből nem jönne ki egy hét jachtozás sem”. Az fáj Budai Gyulának, hogy kiderült, egy közpénzen felhizlalt magyar milliárdos olyan baráti szolgáltatást nyújt egy közpénzek fölött rendelkező kormánytagnak, amire ennek a kormánytagnak még a kétmilliós havi fizetése mellett is legalább két-három évig kuporgatnia kellene? Varga Zoltánról tudtuk, hogy milliárdos, és azt is tudtuk, hogy nem NER-lovag. 

Az is zavarhatja Budai Gyulát, hogy nem rágogatja minden kutya az odakészített csontot, az okos ebet egyáltalán nem érdekli, hogy Szijjártó luxusnyaralt, miközben az apparátus úgy tett a Facebookján, mintha a miniszter úr valós időben lázasan egyeztetne a fehérorosz ügyben.

Az okos kutyákat az érdekli, hogy miként kerülhet egy miniszter egy közpénzből meggazdagodott milliárdos, jelesül Szíjj László jachtjára nyaralni, ki fizette a nyaralást és miből, vagy mit kap, kapott érte cserébe, ha kap, és mikor.

Mindenesetre Budai csúnyán elszólta magát, ismét kitüremkedik a NER valósága a mátrixból, hiszen „lesznek fotók”, tehát a NER-média már rajta van az ügyön, készül a válaszcsapás, készül az ellenszer, a megoldás, amivel bekussoltathatják a 24.hu-t, de akár az Átlátszót, a HVG-t vagy a 444.hu-t is. A Népszabadság, a megyei lapok és Index után mindenkit, akit csak kell.

Varga néhány hete arra utalt egy interjúban, hogy az Index után a 24.hu, illetve ő következik. És láss csodát, íme, néhány cím július 2-a és július 29-e közötti időszakból a Fidesz-közeli vagy más néven NER-médiás termésből: Origo: Offshore cégek mögé rejtette milliárdokat érő villáját a Central Média vezetője; Origo: A tipikus baloldali oligarcha: Varga Zoltán; Magyar Nemzet: Varga Zoltán nem cáfolta hitelesen a milliárdos osztalékot; Ripost: Offshore cégek mögé rejtette milliárdokat érő villáját a baloldali médiacézár

Mindezt azért, hogy ne legyen Rogán-féle helikopterezés, ne legyen Borkai-féle adriázás és Szijjártó-féle jachtozás se. Ezek persze ettől még lesznek, csak egyre kisebb eséllyel derülnek majd ki. Ide jutottunk a rendszerváltoztatás után 30 évvel.

Így aztán nem marad más, ha a rezsimnél a pénz beszél, addig a maradék kutya kénytelen ugatni. Ameddig tud.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Adria Szijjártó Péter luxusjacht
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés