Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Dacból készített saját Hófehérkét Harangozó Gyula, ami aztán gyorsan világhírű lett
Művház 2020. augusztus 18. 21:57

Dacból készített saját Hófehérkét Harangozó Gyula, ami aztán gyorsan világhírű lett

– Ez a balett olyan musical, amiben nem énekelnek – mondta Harangozó Gyula koreográfus a Reök-palotában rendezett keddi közönségtalálkozón. A világhírűvé lett darabot pénteken mutatják be a Szegedi Szabadtérin, a ligetben.

Hirdetés

Két évtizeddel ezelőtt Kijevben látott egy Hófehérke-előadást a Kossuth-díjas magyar táncművész, Harangozó Gyula, amin annyira felbosszantotta magát, hogy már hazafelé, a repülőn elhatározta, csinál egy sokkal jobbat.

Amikor gép leszállt Ferihegyen, egyből felhívta Kocsák Tibor neves musical-zeneszerzőt, találják ki közösen a darabot. Élete első koreográfiája azután olyan sikeres lett, hogy az elmúlt tizenhat évben szinte az egész világot bejárta.

Európától a Távol-Keleten át Ausztráliáig hatalmas volt a sikere. Az ausztrál kritikusok egyenesen Andrew Lloyd Webber munkáihoz hasonlították a produkciót. A Magyar Állami Operaház repertoárjának pedig a bemutató, 2004 óta a legsikeresebb produkciója.

Harangozó szerint a darab elsősorban egyediségének köszönheti a sikerét. A világ legnagyobb színházainak balett-repertoárja nyolcvan százalékban ugyanaz. Ez az előadás viszont kilógott a sorból, és ezért számos fesztiválon felfigyeltek rá: az eddig már Tallinnban, Rosztovban, Hongkongban, Makaóban is bemutatott produkciót Szentpéterváron is játsszák.

– Igazából nem is balettelőadást szerettem volna csinálni, hanem egy olyan musicalt, amiben nem énekelnek, csak táncolnak a szereplők.

Tizenegy éve táncolja és csiszolja folyamatosan darabbeli karakterét Kozmér Alexandra, az Operaház első magántáncosnője, aki Újszegeden is a Királynő szerepét alakítja.

– Nekem nem is tánc emészti fel a legnagyobb energiámat ebben a darabban, hanem az, hogy igazán dühösnek lásson a közönség

– monda.

Párja, a darabbeli Banya igazi meglepetés, hiszen férfi, Bajári Levente táncolja a szerepet, aki elmondta: eleinte tartott is attól, hogy egy női karaktert kell megformálnia, de egy férfi izomzata sokkal erősebb, így a táncban sokkal dinamikusabban tudja a gonoszságot kifejezni.

– A fellépés előtt egy órát készül a sminkem, de megéri! Ez az az előadás, ami nemcsak a nézőket teszi boldoggá, hanem minket is, akik táncoljuk.

(fotók: Szabó Luca)

Eljöttek a Reök-palotába a kettős szereposztásban táncoló Kukák is, akik itt meg is szólaltak. Szanyi Tamás és Kökény-Hámori Kamill elmondták, nem versenyeznek a színpadon, de azért igyekeznek ellesni egymástól, melyikük csinál jobban egy-egy jelentet.

A Királyfit alakító Somai Valér pedig arról beszélt, bár világhírű az ebből készült Walt Disney-film, őt nem nyomasztja az előzmény. Nem tartja kényszernek, hogy megfeleljen a filmbeli karakterének, sokkal inkább segítség neki a mozivásznon megjelenő mesevilág.

A Hófehérke és a hét törpe mesebalett szabadtéri premierjét tavaly tartották az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, a fesztivál kisebbik játszóhelyén. Akkor négy estén is telt házat vonzott. Most olyan szereposztásban tér vissza, ami kifejezetten ide, Újszegedre készült – mondta el Harangozó Gyula.

A balett nyelvén elmesélt történet augusztus 21-én és 22-én két estén is visszahozza az újszegedi színpadra a Disney-mese báját, a balett légies könnyedségét és a törpék Charlie Chaplint idéző komikumát.

– Olyan előadást szerettem volna csinálni, amire nem azért hozzák el szülők a gyerekeket, hogy csak ők élvezzék az előadást, közben pedig a felnőttek alig várják, hogy vége legyen. Ez egy igazi családi mese, ahol kicsik és nagyok egyaránt találnak szórakozást, kikapcsolódást maguknak – mondta Harangozó Gyula.

A gyerekek kedvéért a Hófehérke-előadások idén is hamarabb, 20 órakor kezdődnek.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: balett előadás Harangozó Gyula Hófehérke és a hét törpe Magyar Állami Operaház musical Szegedi Szabadtéri Játékok színház tánc
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés