Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Fehérorosz elnökválasztás: Lukasenka szerint őt előbb meg kell ölni, hogy új választások legyenek – vagy mégsem? Az EU-tagállamok vezetői szerdán rendkívüli ülést tartanak
Túl a városon 2020. augusztus 18. 07:30

Fehérorosz elnökválasztás: Lukasenka szerint őt előbb meg kell ölni, hogy új választások legyenek – vagy mégsem? Az EU-tagállamok vezetői szerdán rendkívüli ülést tartanak

A videokonferencián Orbán Viktor is ott lesz, ezen kívül viszont látványosan lapít a kormány és a magyar diplomácia Fehéroroszországgal kapcsolatosan.

Hirdetés

Az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban – jelentette be a Twitteren Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke. A videokonferencián Orbán Viktor is részt vesz.

Michel üzenetében azt írta:

a fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket. Szerinte a tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek.

A vezetők videókonferencián tárgyalnak a Fehéroroszországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatosan azután, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak. Tanácskoznak továbbá arról is, milyen konkrét támogatásokat nyújthatnak a hatósági brutalitás áldozatainak. Litvánia például civil szervezeteken keresztül folyósított 50 millió euró összegű uniós segélyalapot javasol, míg Lengyelország 13 millió eurós, fehérorosz tudósokat és a média pluralizmusát támogató programot jelentett be. A balti államok, Dánia, Csehország és Lengyelország az EU-t kérte fel közvetítő szerepre, az országot már 26 éve irányító Aljakszandr Lukesanka elnök és az ellenzék között.

Múlt pénteken, a tagállamok külügyminiszterei arra az álláspontra jutottak, hogy a fehérorosz választások nem minősíthetők sem szabadnak, sem tisztának, és szankciók előkészítésében állapodtak meg, a választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések.

A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amin a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

Lukasenka hétfőn kijelentette, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, ugyanakkor megerősítette, hogy az elnökválasztást nem fogják megismételni. Konkrétan úgy fogalmazott:

„Volt már egy választás, és amíg engem meg nem ölnek, nem lesz másik”

A fehérorosz diktátor ezt egy minszki traktorgyárban mondott beszéde során jelentette ki hétfőn, ahol saját hívei fütyülték ki. Erről a Guardian minszki tudósítója azt írta a Twitteren, hogy Lukasenka átélhette a Ceaușescu-pillanatot. (1989. december 21-én, röviddel a bukása előtt Nicolae Ceaușescu román diktátor próbált Bukarestben beszélni, de a tömeg őt is kifütyülte.)

Nem sokkal ez után viszont Lukasenka az RT cikke szerint már egészen más állásponton volt, és

már arról beszélt, hogy lehetnek új választások, viszont csak egy új alkotmány elfogadása, valamint népszavazáson történő megerősítése után.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő este az MTI megkeresésére elmondta, a magyar miniszterelnök is részt vesz az ügyben összehívott szerda déli rendkívüli uniós videókonferencián. Aznap délután kormányülés is lesz, csütörtök reggel pedig Orbán Viktor avatóbeszédet mond a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyénél – ismertette a miniszterelnök tervezett programját a sajtófőnök.

A magyar kormány, a magyar diplomácia ezidáig egyébként semmilyen módon nem fejezte ki szolidaritását, támogatását a fehérorosz tüntetőkkel szemben, és nem is ítélte el az országban zajló, nyilvánvaló hatósági erőszakot, valamint biztosnak vehető választási csalást.

„Szemben az összes környező országgal és minden tisztességes emberrel, a magyar külpolitika irányítói Moszkvát követve sunyulnak a belarusz ügyben. Egy kanyi gesztust nem tettünk a Minszkben a saját testi épségüket kockáztatva szabadságra áhítozó békés tüntetőknek”

írja a témában a 444.

(Nyitókép: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án. Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aljakszandr Lukasenka Európai Unió Fehéroroszország Orbán Viktor Orbán-kormány választás választási csalás Charles Michel tüntetés válság Oroszország Vlagyimir Putyin
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés