Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Eddig még se a Fidesztől, se a vietnami kommunista párttól nem keresett meg bennünket senki
Művház 2020. augusztus 17. 22:10

Eddig még se a Fidesztől, se a vietnami kommunista párttól nem keresett meg bennünket senki

Egy Hanoiban élő szegedi srác mondta ezt a Szeged.hu-nak. Nyilas Dániel az angoltanítás mellett egy vietnami gasztropunk-zenekarban is játszik.

Hirdetés
  • Öt éve tanít angolt Hanoiban a szegedi Nyilas Dániel.
  • Szegeden olyan zenekarokban játszott, mint a Babszemramboo, a Sophie Braun, vagy a Jenci és az alkalmazottak.
  • Hanoiban egy ausztrál dobossal és egy angol gitárossal alapított zenekart, ami már a büdös rákszószt is a zászlajára tűzte. (Írtak egy számot a szószról.) 
  • A Fidesz még nem kereste meg őket, hogy énekeljenek Németh Szilárd pacaljáról.

Nyilas Dániel hét éve szerzett diplomát a szegedi egyetem angol szakán, ami után két évig Szegeden tanított. Közben elvégezte Budapesten a CELTA tanfolyamot, majd 2015-ben Hanoiba költözött.

Azóta Vietnam nyolcmilliós fővárosában tanít angolt. És közben a Sirens of Ha Long (A Ha Long-öböl szirénjei) együttesben basszusgitározik.

Hogy miért a világ nyolc csodája között számon tartott Ha Long-öbölről kapta a nevét az együttes?

– Erről különböző legendák keringenek, de a legnépszerűbb, hogy az együttes ausztrál dobosa, Richard Strang egy Ha Long-öböli kikötőben átkocsmázott nap után zene- és énekfoszlányokra lett figyelmes a tenger irányából. Több ember – köztük az angol gitárosunk, Calum To – együttes erejére volt szükség, hogy Richardot maradásra bírjuk, és ne induljon a hangok forrásának kifürkészésére, melyek vélhetően nem szirénektől, hanem egy tengerparti buliból jöttek – mesélte Dani, aki már Szegeden is zenélt, olyan formációkban, mint a Babszemramboo, a Sophie Braun, a Sztívroham, a Légszomj, vagy a Jenci és az alkalmazottak.

„Interkontinentális gyűlölet-pop”

– így definiálta Dani a Sirens of Halong zenéjét, de elmondása szerint a posztpunk és az indie kifejezést is használták már a zenéjükre.

– Több számunk is ételekről szól, így talán át kellene térnünk a gasztropunk meghatározásra

– mondta.

A szegedi Nyilas Dániel a Ha Long-öbölben

Angolul kezdtek énekelni, de ahogy egyre jobban megtanultak vietnamiul, átvette az angol helyét a vietnami, noha sok számunkban még mindkét nyelv előfordul.

Legújabb dalukban csak vietnamiul énekelnek. Hogy miről szól a Bún Đậu Mắm Tôm című számuk?

– A bún đậu egy helyi tésztaétel, ami nagyjából rizstészta és sült tofu tál, különböző húsokkal vegyítve. A mắm tôm pedig egy iszonyú büdös, fermentált rákszósz, amibe a tészta-, tofu- és húsfalatkákat kell mártogatni. Elég megosztó jelenség még a helyiek között is, a külföldiek pedig mindig elismerésben részesülnek, ha szeretik, ha meg tudják enni.

A szám nagyjából arról szól, hogy az énekesünk és a felesége elmennek ebédelni, ahol a tulajdonos, látva, hogy külföldiek, másféle, azaz nem büdös szószt akar adni nekik, de ők a büdös rákszószból kérnek – dupla adagot. Nincs túlgondolva a szám.

Bár az elején még idegenkedtem a szokatlan helyi ízektől, már majdnem mindent szívesen megeszek. A rákszósszal is így vagyok. Az európai kultúrkörben egy jó büdös francia vagy pálpusztai sajthoz tudnám hasonlítani: rossz, de mégis jó. Több kedvencem van, a rizsételek nagyon finomak. A jó rizs fogalma szegediként teljesen ismeretlen volt számomra, de a savanyú mangósaláta és kapros halleves is nagyon finom – mondta Dani.

Kérdésünkre, írnának-e dalt a pacalról vagy a hagymás vérről, Dani azt felelte:

– Régi álmunk a bérzeneírás, de eddig még se a Fidesztől, se a vietnami kommunista párttól nem keresett meg bennünket senki.

Vietnamban egyébként egészen más a könnyűzene és az élőzene helyzete, mint Magyarországon. 

– Itt sok zenekar inkább az online térben lesz népszerű kitartó munkával vagy sok esetben a média támogatásával, az élőzenének, a koncertek látogatásának nincs nagy kultúrája. Bár ez a trend az elmúlt években változni látszik, és egyre több a független, saját zenét játszó zenész, zenekar. A koncertjeinkre azért általában így is eljön 50-100 ember, de ők nem csak miattunk jönnek. Általában két-három bandával játszunk együtt. Ez jó, mert sokszor nálunk online sokkal népszerűbb (több YouTube-megtekintés, több Facebook-like) zenészekre sem kíváncsi élőben senki – mondta Nyilas Dániel.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: punk rock zene Hanoi Nyilas Dániel Vietnam Ázsia gasztropunk
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés