Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 17. 17:35

Több mint 100 ezer kismama szeretne visszatérni a munkaerőpiacra

Egy felmérés szerint.

Hirdetés

A kismamák 28 százaléka, mintegy 100 ezer ember vállalna munkát, ha a munkavégzés feltételei nekik megfelelőek lennének: jellemzően otthonról végezhető munka és rugalmas munkaidő szerepel az elvárásaik között

– derül ki a Babadirect Kft. 4200 kismama megkérdezésével készült kutatásából.

A kutatásról szóló közleményben Bayer Péter, a Babadirect Kft. ügyvezető igazgatója azt írta: 

a karantén alatt gyorsan teret nyert a távmunka, ezért szakmai körökben ismét feltámadt a remény, hogy ez a 100 ezer emberből álló munkaerőpiaci tartalék végre mozgósíthatóvá válik.

Optimizmusra ad okot, hogy a felmérés szerint a kismamák meglepően sok időt töltenek önképzéssel. A dolgozni vágyó nők 60 százaléka aktívan foglalkozik ilyesmivel. Legtöbbet, napi 1,8, illetve 1,7 órát azok, akik szakmunkásként, vagy 8 általánost végeztek, némileg kevesebbet, 1,5, illetve 1,4 órát az érettségizettek, illetve a főiskolát vagy egyetemet végzettek. Hozzátették, ezek az arányok leképezik a piaci elvárásokat, különösen azt, ami a távmunkában történő foglalkoztathatóságot illeti – írták.

A közlemény szerint ugyanakkor a dolgozni vágyó több mint 100 ezer kismamánál nagyobb munkaerőpiaci tartalékot feltételezni ebben a csoportban túlzás lenne.

A nem reprezentatív felmérésből ugyanis az is kiderül, hogy a nem dolgozó kismamák több mint fele nem is szándékozik munkát vállalni.

A felmérés szerint a legfeljebb 5 éves gyereket nevelő kismamák 21 százaléka dolgozott a járvány vége felé: 13 százalékuk bejárt dolgozni, 8 százalékuk pedig távmunkában végezte el a munkahelyi feladatait.

A felmérést végző Babadirect Kft. 2019 végén jött létre, a vállalkozás online platformot működtet a kismamák oktatására, segítésére, támogatására.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: anya család gyerek gyerekek home office karantén koronavírus munka munkaerőpiac munkahely nők online oktatás távmunka
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés