Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 17. 14:24

Tanár lennél? Irány Nyugat-Magyarország!

A Közigállás.hu-n is látszik: kettészakadt az ország.

Hirdetés

A közszféra állásportálja talán mindennél látványosabban mutatja, kettészakadt az ország.

Budapesten, a főváros agglomerációjában és fejlettnek számító dunántúli megyékben lasszóval igyekeznek fogni a tanárokat, tanítókat és óvodapedagógusokat. A keleti megyékben nagyon kevés a meghirdetett álláshely.

A pedagógus szakszervezetek szerint a közelgő iskolakezdés előtt 1100 tanár hiányzik az iskolákból, ami önmagában is jelentős gondokat sejtett. A szakmai érdekvédelmi szervezetek szerint azonban a helyzet ennél is rosszabb – írja a témáról szóló cikkében a hvg.hu, mert sok helyen megbízási szerződésekkel foglalkoztatott nyugdíjas tanárokkal „tüntetik el” a még nagyobb tanárhiány egyre nyilvánvalóbbá való tényét.

Az erről szóló híradások azonban nem térnek ki egy fontos körülményre. Arra, hogy milyen területi elosztásban jelentkezik Magyarországon a tanárhiány. Ennek igyekeztünk utánajárni. Négy megye adataira kerestünk rá: Csongrád-Csanádra, Békésre, Fejérre és Győr-Moson-Sopronra. Nem véletlenül. A különbségek egészen mellbevágók.

  • Csongrád-Csanád megyében megközelítőleg száz álláshirdetést találtunk, ám ezek túlnyomó többsége nem tanári, tanító és óvodapedagógusi. Ilyenekből csupán tízet leltünk a Közigállás.hu-n, ami azt jelzi, megyénkben gyakorlatilag nincs tanárhiány. Az is figyelemre méltó, hogy nem a megye nagyvárosaiban hirdették meg nagyobb részt a pedagógusi állásokat, hanem a kistelepüléseken. Bár nem tartozik szorosan a témához, mégis említést érdemel, hogy a szentesi kórház tömegével adta fel az álláshirdetéseit. Itt tizenhárom orvosi álláshelyre keresnek jelentkezőt.
  • A Csongrád-Csanád megyével a földrajzi szomszédság és a fejlettség alapján összehasonlítható Békés megyében dermesztően hasonló a kép, mint nálunk. Békés esetében is az álláshirdetések zöme nem tanári állás. A közel száz álláslehetőség közül tizenhat volt a tanári, a többi más közalkalmazotti foglalkozási ágakhoz kapcsolódik.

Egészen más tapasztalatokat és számokat gyűjthettünk a Dunántúl két legfejlettebbnek számító megyéjében, Fejérben és Győr-Moson-Sopronban.

  • Mindkét megye esetében húsz vagy annál is több oldalon lajtromozták a meghirdetett álláshelyeket, ami szerény becslés szerint is duplája a Csongrád-Csanád és Békés megyei adatoknak. Budapestet és a főváros agglomerációját azért hagytuk ki az összehasonlításból, mert a térség fejlettsége, az itteni munkalehetőségek sokasága nem teszi összehasonlíthatóvá a kelet-magyarországi megyékkel.
  • Szembeötlő különbség, hogy a két említett dunántúli megyében kifejezetten sok pedagógust keresnek két héttel a tanévkezdés előtt, ami azt a benyomást kelti, itt valóban tanárhiánnyal küzdenek az iskolák, valamint azok fenntartója, a KLIK.
  • Területi összehasonlításban az is megemlíthető, hogy míg Fejér megyében kifejezetten kevés tanári állásra keresnek jelentkezőt a két ottani nagyvárosba, Székesfehérvárra és Dunaújvárosban, addig Győr-Moson-Sopronban ez nem egészen így áll. Viszonylag sok pedagógust keresnek Győrbe és Sopronba is, nem kizárólag a megye kistelepüléseire. A külső szemlélőnek ez a tény azt jelezheti, hogy Győr-Moson-Sopronban a tanárhiány már elérte a nagyvárosokat is, ami Kelet-Magyarországon nem, vagy alig jellemző.

A rendszerből hiányzó pedagógusok száma kapcsán több általunk megkérdezett tanár úgy válaszolt: az iskolák a KLIK-kel karöltve a lezáruló tanév utolsó hónapjaiban gondoskodnak a szükségessé váló tanárok alkalmazásáról. Ha egy mód van erre, nem a nyári hónapokban „vadásszák” a leendő munkaerőt. Márcsak azért sem, mert az ilyen keresés nagyon sok bizonytalanságot hordoz magában.

Találkoztunk olyan véleménnyel, hogy Dunántúlon – és különösen Budapesten – azért is lehet nagy a tanárhiány immár évek óta, mert a helyi munkaerőpiac sokkal inkább kínál lehetőséget a tanári pályát elhagyóknak, mint a kevésbé fejlettebb megyékben.

A pedagógusi pályának évtizedek óta romlik hazánkban a presztízse. A munkával járó jövedelmek jelentősen elmaradnak a versenyszférában megkereshetőnél. Ilyen körülmények között a tanárhiányon aligha lehet csodálkozni.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állás pedagógus tanár tanárhiány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés