Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 16. 09:56

Cservenák Zoltán: Nagy fene


Hirdetés

Azt nyilatkozta Orbán Viktor július végén, hogy „a nagy fenét, nem kapunk pénzt az Uniótól, csak visszaszereztük az innen a nyugatiak által kivitt pénz egy részét”, és evvel megint oktatott az élet iskolájában.

A közvélemény meg nagyjából csöndben maradt, mert ki vetemedne arra, hogy megvédje a karvalytőkét? Könnyen nyerhető játszma ez miniszterelnök urunknak, aki szereti az ilyen meccseket, lásd fogvatartottak kártérítése, migráció, brüsszeli bürokraták és hasonlók, de azért tiszteljük meg egy gondolatsorral, ha már azt mondta, amit.

Az a gond ugyanis, hogy Orbán urunknak csak részben van igaza, de a féligazság alkalmas arra, hogy elhintse a választópolgárban a Hunxit magvát. 

Személyes meggyőződésem, hogy hosszú távon ez a terv lapul a kormányzati ötletdobozban, mert unió nélkül már kicsit sem kell törődni a jogállamisággal. Bár Európa-párti vagyok (Ide lőjetek!), magam is látok egy szakajtónyi hibát Brüsszelben és az uniós bürokráciában, de a megoldás biztosan nem az, hogy libernyákozzuk az uniós vitapartnereinket odakint, keresztbe teszünk, zsarolunk, aztán pénzért smúzolunk, idehaza meg hülyének nézzük a nemzetet. 

A magyar miniszterelnök kijelentésével egyébként Thomas Pikettyvel, a nagyon baloldali és még híresebb közgazdásszal került egy platformra ezen a téren. Piketty szerint Magyarország évente nagyjából a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát kapja meg az Európai Uniótól felzárkózásra, fejlesztésre, addig a külföldre elszámolt jövedelem, azaz a külföldi cégek tőkekivonása mintegy 7,2 százalék a GDP arányában.

Erre gondolhat Orbán, amikor azt mondja, hogy az unió csak visszaadja a nyugati cégek által kitalicskázott pénz egy részét. Piketty egy közgazdász, ő megteheti, hogy az éremnek ezt az oldalát nézi, Orbán viszont felelős politikus, így ő (elvileg) nem tehetné meg, hogy nem számol egy sor fontos dologgal. Például, hogy

bár a nyugatiak valóban kiviszik a GDP 7,2 százalékát, közben hatalmas értéket hagynak itt: pénzt, tudást, lehetőséget. Több százezer magyar ember bérét, százmilliárdos beruházásokat, fejlesztéseket, technológiát, munkakultúrát, kapcsolatokat, piaci lehetőségeket köszönhet az ország a nyugati cégeknek, amikből drámaian kevesebb lenne az Európai Unió nélkül. 

Persze jogosak azok az észrevételek is, miszerint a Nyugat soha nem hagyja majd a teljes felzárkózást, hogy az unió többsebességes, az elitklubba nem engednek be senkit, és maradunk félpénzért foglalkoztatott majorságbeliek. Értem én, hogy mi ezzel a baj, de arról már lekéstünk, hogy Európa kistigrise legyünk, mint mondjuk Szingapúr Ázsiában, amire Orbán is többször hivatkozott már célként.

A baj az, hogy a Szingapúr-modell fontos elemei a kompetencia, a teljesítmény, a szorgalom, annak ellenére, hogy ők is állami-baráti-családi tőkésosztályt és cégeket emeltek fel, de ezeket ott valóban sikerült a határokat átlépve nemzetközileg is megkerülhetetlen cégekké fejleszteni, itthon viszont erről szó sincs. Az ottani rendszernek nem alapvető eleme a lopás, Szingapúrban nem jellemző a korrupció, nálunk viszont ez az egyik fő probléma. 

Lenne egy másik út is, Írország példája, ahol a nyugati tőkét szinte tökéletesen használták ki: bekapcsolódtak a termelési láncokba, és viszonylagos adóparadicsomként az unió egyik szegénylegényéből a leggazdagabbak közé kerültek. Ott vannak az elitklubban.

A minta tehát megvolna, út is lenne még, de amíg a személyes sérelempolitizálás és a harc a legfőbb stratégia uniós szinten, addig, ha a fene fenét eszik, akkor is Bulgáriával versenyzünk majd.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió jegyzet támogatás vélemény Hunxit kohéziós alap Orbán Viktor Cservenák Zoltán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés