Szegeden 2020. augusztus 15. 20:53

Petőfitelep: parasportolók testközelből

Képriport
Parasportolók várták az érdeklődőket szombaton Petőfitelepen a művelődési háznál, hogy megmutassák: semmi sem természetesebb annál, minthogy egy sérült ember a legmagasabb szinten űzheti a sportot.

Hirdetés
Hirdetés

Közösség a közösségben – Fittelep: a patasportok napja elnevezésű rendezvényen várták az érdeklődőket szombaton Petőfitelepen, ahol öt parasportolóval ismerkedhettek meg a kilátogatók.

Major Endre (2016, Rio de Janeiro, paralimpia: 4. helyezett, asztalitenisz), Mocsári Bence (a devonporti világkupán ötödik 1. helyezett, triatlon), Vereckei Zsolt (2016, Rio de Janeiro, paralimpia: 3. helyezett, 50 méteres hátúszás), Szilágyi Erzsébet (2019, Horvátország, Nemzetek tornája 3. helyezet, kézilabda) és Farkas László (2012, London, paralimpia, egyéniben legjobb 32, párosban legjobb 16 között, asztalitenisz) inteaktív beszélgetésen válaszolt Máté Roland moderátor kérdéseire.

Legalább ilyen érdekes volt, hogy a sportolókkal bárki beszélgethetett, és sporteszközeit ki is próbálhatta. Mocsári Bence éppen előző nap edzés közben bukott kerékpárjával, így a bemutatóból ez kimaradt – tudtuk meg. Az csak színesítette az esemény, hogy az asztaliteniszezők ellen bárki próbára tehette tudását. A látottak alapján nagyon össze kellett kapnia magát a kihívóknak, hogy felvegyék a versenyt a parasporolókkal.

Hírportálunknak Mocsári Bence triatlonos beszélt eddig eredményeiről, felkészüléséről és motivációiról. Mint elmondta 2012-ben a tévében látta Sors Tamás úszó paralimpiai győzelmét, és akkor tizenkét évesen határozta el, hogy egyszer ő is első lesz a parasporolóknak rendezett olimpián. Bence korábban úszott, és világbajnoki ötödik helyezésig jutott. Két évvel ezelőtt váltott triatlonra (úszás, kerékpározás, futás) és már 2018-ban a Madeirán rendezett Világkupán ötödik helyezést ért el.

Mocsári Bence gőzerővel készül a tókiói olimpiára
Nyitóképünkre kattintva nézék Szabó Luca fotóit a rendezvényről 

Az idei legnagyobb feladat a tokiói paralimpiára szóló kvalifikáció megszerzése lett volna, de a koronavírus, mint annyi más sportoló Mocsári Bence terveit is keresztülhúzta. Jelenleg heti 11-12 edzéssel készül arra, hogy megváltsa a belépőjét a 2021-es paralimpiára. Sokat fejlődtem az utóbbi időben, úgy érzem, nem lehet gond teljesítenem az elvárt szintet – válaszolt a kvalifikációs esélyeit firtató kérdéseinkre.

A versenynaptár szerint októberben Világkupának kellene következnie, de ennek megtartása több, mint bizonytalan – tudtuk meg Bencétől, aki ettől függetlenül gőzerővel készül, és reméli, hogy 2021-ben elutazhat Tokióban, hogy hazánk színeit képviselhesse a paralimpián.

Közösség a közösségben - Fittelep: a parasportok napja elnevezésű rendezvényre kilátogatók csupa olyan feladat várta, amelyek megoldása azzal szembesítette őket: milyen hátrányt kell leküzdeniük azoknak, akik valamilyen fogyatékkal élnek.

Érzékenyítésnek is nevezik ezeket a gyakorlatokat, mert valóban érzékenyebbé kell válnunk arra, hogy megérthessük: mit jelent az, ha valaki mozgássérült vagy gyengénlátó.

Több mint 10 éve vesztette el szemevilágát Kurucsai Szabolcs, aki most Elvis nevű kutyájával együtt abba a világba kalauzolta el vendégeit, amelyben a gyengénlátóké. Számos gyakorlati példával mutatta meg és be: milyen hátrányokat kell leküzdeniük a látássérülteknek. Tanulságos perceket kaptak, akik az érzékenyítésnek ezzel a formájával ismerkedtek Petőfitelepen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fittelep Petőfitelep paralimpia