Művház 2020. augusztus 15. 07:56

Ajándékkoncert a Szabadtérin: este ismét zene tölti meg a Dóm teret

Képriport
Már a fotós főpróbán is teljesen megtelt az ideiglenes nézőtér, ugyanis az idei Ajándékkoncertre akkora volt az érdeklődés, jegyeket lehetett igényelni a péntek esti nyilvános próbára is. Idén a 250 éve született Ludwig van Beethoven életműve előtt tiszteleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Hirdetés
Hirdetés

– A legjobb dolog adni, úgyhogy mi most örülünk, hogy a nehéz körülmények ellenére is megajándékozhatjuk önöket – mondta Gyüdi Sándor karmester a pénteki nyilvános főpróba bevezetőjében. A koronavírus-járvány miatt a Dóm téren a korlátozásoknak megfelelően egy 1500 fős, nézőteret állítottak fel a macskakövekre. A zenekar jól látható helyen, a Dóm előtti lépcsőkön foglal helyet.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca főpróbán készült galériáját!

Gyüdi Sándor beszélt arról is, hogy 250 éve született a komolyzene hallhatatlan nagymestere, Ludwig van Beethoven, az ő szerzeményeiből állították össze az idei Ajándékkoncertet. Elsőként a Prométheusz teremtményei című mű nyitánya csendült fel, amely egy rendkívül borongós kezdés után vidámabb dallamokba csap át.

Ezt követte a D-dúr hegedűverseny, amelynek szólistája Kosztándi István volt. Ezt a művet Franz Clement, a korszak híres hegedűművésze rendelte meg Beethoventől. Ismerve a zeneszerző munkastílusát, hogy egyszerre több darabon is dolgozik, szelíd sürgetésként a bemutató időpontját is kitűzte, 1806. december 23-ára. A bemutató sikert hozott a zeneszerzőnek, a közönség lelkesedett, de a kritikusok és a szakmabeliek egy része túlságosan „újszerűnek” ítélte.

A szünet után a VI. (Pastorale) szimfónia dallamai csendültek fel a Dóm téren. Beethoven imádta a természetet, rengeteg időt töltött vidéki sétákkal. Sokszor elhagyta Bécs városát azért, hogy vidéken dolgozhasson. Ezek a séták ihlették a művet, amelyet 1808-ban mutattak be Bécsben. Bár a 6. szimfónia magába foglalja Beethoven legszebb szerzeményeit, a tömeg egy másik bátor és kalandos művet akart hallani, és viszonylag nyugodt és befelé forduló hangulatával nem nyerte el maradéktalanul annak idején a közönség tetszését.

A szegedi Dóm tér közönségétől azonban vastapsot kapott a szerzemény és az előadó Szegedi Szimfonikus Zenekar. Így lesz ma este is, ebben biztosak vagyunk.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ajándékkoncert Dóm tér komolyzene Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Szimfonikus Zenekar Ludwig van Beethoven