Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 14. 15:22

Két ország gazdasága zuhant csak nagyobbat nálunk Európában

A kiábrándító magyar GDP-adatnál csak két rosszabbat produkált Európa. Egyikük eddig sem vitézkedett a növekedés terén, a másik most lépett le az Európai Unióból.

Hirdetés

Az első negyedévhez képest a második negyedévben 14,5 százalékot zuhant a magyar GDP (bruttó hazai termék), és bár a szakértők jövőre már 3-5 százalékos növekedést jeleznek, az még mindig messze lesz a felpattanástól valójában, hiszen ha év végén 3 és 5 százalék között áll meg a recesszió, akkor is csak nagyjából ott tartunk majd, ahol a 2019-ben.

Miközben – a második negyedéves GDP-adat alapján – Litvánia, Lettország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Bulgária is tíz százalék alatt tudta tartani a recessziót, addig a magyar adat a siralmas 14,5 százalékot mutatja.

Spanyolország 18 százalékos, Nagy-Britannia közel 21 százalékos visszaesést produkált.

Szlovákia 8,3 százalékot, a csehek 8,4-et, a lengyelek 8,9-et, de még a románok is kevesebbet, 12,3 százalékot estek vissza a január–márciusi időszakhoz képest.

Ez az adat együtt mutatja

  • a magyar kormány válságkezelésének hatékonyságát, és
  • a nagyon nem válságálló ágazatok (például a járműgyártás) túlhangsúlyozottságát a magyar gazdaságban,
  • illetve azt, hogy volt honnan visszaesnünk.

Ha a 2019-es második negyedévhez képest nézzük az adatokat, akkor 13,5 százalékos a visszaesés, ami kicsivel jobb az EU-átlagnál, igaz, a spanyolok, britek, franciák és olaszok nagy recessziója miatt ez az eredmény még így is csak a középmezőny aljához elég – derül ki a Portfolio elemzéséből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság gazdasági válság GDP koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés