Túl a városon 2020. augusztus 14. 12:26

Ceglédi Zoltán: Instant kormányprogram: fakivágás helyett

Sokféle definíciója és indikátora van a „jó kormányzásnak”. Én csak pár egyszerű dolgot tennék hozzá a jövőben.

Év elején már sokkoltak minket egy tiszaugi pusztítás képeivel. A csernobili hangulatú fotósorozat egy védett ártéri ligeterdő kivégzését mutatta be. A kiszabott 187 ezer 500 forint bírság persze nem tartotta vissza a felbujtót. Nem pihent a fejsze, augusztusban ugyanott folytatódott a pusztítás: nemrég ismét közel százéves erdőrészletet irtottak ki, ismét csak az árvízvédelem szempontjaira hivatkozva.

Sokféle oka van annak, hogy a már-már perverz, de mindenképpen tömeges és gyakran rosszindulatú fakivágás az elmúlt tíz évben ennyire hétköznapi gyakorlattá lett. Oka nyilván a Fidesz (elnökének) vonatkozó ideológiai alapvetése, amellyel a zöldügyeket amolyan úri huncutságnak, passziónak tartja, ezért sincs felelőse a kérdésnek a kormányban. Oka ugyanakkor a közigazgatás, a bármilyen hatóság erre vak szeme, erre süket füle; és oka a közszereplők amorális és/vagy ostoba csapata is, akik ennek tapsolnak. Budapesten a Liget-projekt hasonló ehhez, ahol a valami ismeretlen okból múzeumi negyednek hívott vurstli- és zabáltató beruházásokat igyekeznek felnyalni a valami ismeretlen okból baloldalinak meg liberálisnak, újságírónak meg értelmiséginek hívott bérbarátok.

(fotók: WWF Magyarország)

Ugyanakkor a legotrombább szélkakas gazemberek és a legkártékonyabb kormányzás mellett is létezhetnek működő megoldások egy országban, így léteznek itt is. Ezekről is szoktam írni, a MÁV mobilalkalmazásától az online kasszáig. Ha van egy rutin, egy központi és közösségi elvárás ilyenek működtetésére, akkor igenis születnek sikerek. A kormányzás maga egy összetett feladat, de akadnak jól megfogható, adott esetben „nulla forintos” elemek, amelyeket már most be lehetne vezetni, egy esetleges kormányváltás után pedig pláne rögvest helye lehetne a kormányzati működésben, akár a kimosakodott náci, akár a Fidesszel eladdig együtt lopó kerületi „baloldali” lesz a miniszter. Mert hát ezek a kilátások, bocs.

Szóval szerintem léteznek ilyen megoldások, ezekről is fogok írni a jövőben. Instant, azonnal oldódó megoldások.

Jelen esetben például (és igen, kérem, hogy ezt „lopja el”, tegye magáévá bármelyik ellenzéki) azt az egyszerű szabályt kéne rögzíteni, hogy ha a legfontosabb kormányüléstől a legkisebb települési jegyző hivatali döntéséig bárhol felmerül egy olyan javaslat, hogy „tehát fákat kell kivágni”, akkor kötelező jelleggel tegyék fel és válaszolják meg dokumentáltan azt a kérdést, hogy „de mi a másik lehetőség?”. Az legyen az evidens, azt kutassák, hogy miként NEM vágjuk ki azt a fát. Elő ne fordulhasson soha többé, hogy elhangzik egy „tehát kivágjuk az erdőt, oké, következő napirendi pont”. Nem. Minden fa halálbüntetése / eutanáziája a kivétel legyen, a jól körüljárt szükségszerűség.

Ha pedig megvan az egyszerű szabályom, van merre terjeszkednem. Legyen végre adatolt és világos, hol és hány fát kell megvédenünk. Rögzítsünk mindent, erdőt, ligetet, facsoportosulást, mert jelenleg arról is megy a hazudozás, hogy egyáltalán hol milyen károkat okoztak. Vizsgáljuk meg eztán, hogy milyen hatékonysággal működnek a fapótlások és áthelyezések. Jó eséllyel az fog kiderülni, hogy a százéves platán helyett ültetett csemeték a mai talaj- és klímaviszonyok mellett, a füstokádó városi autópálya bűzében már nem tudnak akkorára nőni, mint amit pótolni hivatottak. Készítsünk tervet az ország be-, illetve visszazöldítésére, ami nem gyeptégla meg dézsás fikusz, hanem valódi élővilág. A kormányzás bonyolult ügy, de ezek közérthető és átélhető célok.

Instant: ha egyetlen fát is ki akarnak vágni, az legyen a kérdés, minden szinten, aláíró töltőtolltól a fejszéig, hogy „de mi a másik lehetőség?”

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán vélemény fakivágás környezetvédelem