Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 14. 10:11

Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben

Bőven tíz százalék fölött csökkent a bruttó hazai termék Magyarországon, a koronavírus-válság miatt. A beszakadt GDP-adat felveti a kérdést: mennyire volt hatékony a kormány válságkezelése.

Hirdetés

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához.

A most közölt 13,6 százalékos adat azért is rémisztő, mert 10 százalékos visszesésnél nem vártak rosszabbat a szakértők.

A nemzetgazdaság idén az első fél évben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint.

Korábban Matolcsy György többször is úgy vélekedett, szerinte akár 3 százalékos pluszban is zárhatja az évet a magyar GDP-adat, míg Varga Mihály 3 százalékos mínuszra, azaz visszaesésre tippelt.

Az előző negyedévhez mérten 14,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene 2020 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Érdekesség, hogy a 2008-2009-es válság idején 7-8 százalékos volt a visszaesés, igaz az a válság elhúzódott, ezért okozott nagy károkat.

A KSH egyúttal jelezte azt is: a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdaságban olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

Az idei első negyedévben a GDP a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
 
A GDP idei második negyedévi részletes adatait szeptember elsején teszi közzé második becslésében a KSH, míg a gazdaság idei harmadik negyedévi teljesítményéről november 13-án közölnek adatot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság GDP koronavírus válság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés